Analys av sitt egna manus

Jag borde vara van vid det här laget men det här är mycket svårare. Flera manus och litterära texter har jag analyserat men att göra det med sitt eget manus är speciellt.

Vårterminens projekt i skrivande fortsätter och terminen lider mot sitt slut. Det är med delade känslor måste jag säga. Detta borde ha varit min bästa termin men av olika anledningar blev den tyvärr inte det. Arbetet med manuset har fortskridit men den glädje jag borde ha känt har inte funnits där. Livet kom helt enkelt emellan och även om jag gjort allt jag ska önskar jag bara att jag kunnat njuta mer av det.

Snart 75% och jag är stolt
Trots svårigheter med hälsa och andra problem har jag ändå kommit en bit. När jag nu sitter här med snart 75% av mitt råmanus klart kan jag inte känna annat än stolthet. Jag är stärkt av att veta att jag kan skriva ett manus på denna korta tid, trots att hjärnan många gånger varit någon annanstans. Detta tack vare min grundliga planering och de stunder jag verkligen lyckats hitta skrivkänslan.

När jag nu ska göra en analys av halva mitt manus stöter jag däremot på problem. Eller problem kanske är att ta i för mycket men det är inte lätt det kan jag lova. Tänk att läsa en text där du vet hela tiden vad som ska hända härnäst, du vet varje liten händelse och du vet vad alla kommer att säga. Hur ska man kunna vara kritisk i det läget och se vad som behöver bli bättre?

Ett försök att zooma ut och se med nya ögon
Det finns alltid meningar som behöver skrivas om. Dialoger som behöver intensifieras och händelser som kan strykas. Normalt brukar man titta på detta i redigeringen men jag måste säga att det var nyttigt att se det redan nu. Att se de val jag gjort genom halva mitt manus är de val som gjort berättelsen till det den är. I vanliga fall behöver jag en månads vila från mitt manus innan jag kan se på det med nya ögon. Den möjligheten har jag inte nu för jag är mitt uppe i skrivandet fortfarande. Mitt uppe i skapandet av helheten, vilket gör det svårare att analysera. Trots detta har jag läst halva mitt manus och gjort någon typ av analys.

Jag har gjort många analyser av litteratur innan men detta är speciellt. Jag har kommit fram till en del saker som jag kan stryka men även en del saker som jag kan skriva om för att de ska bli bättre. En av de sakerna är att jag måste lita på min egen förmåga att gestalta. Det väcker många tankar hos mig men innan jag kan ta tag i allt detta ska det skrivas klart. Analysen ska lämnas in tillsammans med 75% av manuset på måndag. Det känns riktigt bra och jag vet precis vad jag ska skriva. Nu gäller det bara att göra det också. Efter det är det bara slutspurten kvar innan manuset är helt klart och jag kan inte riktigt tro att det är sant.

#litterärtskrivande #kreativtskrivande #blivandeförfattare

Gillar

Kommentarer

Popprinsessan,
Så har jag aldrig tänker på det, att man läser på ett annat sätt när man vet vad som komma skall! Däremot blir jag ibland förvånad över saker jag själv skrivit om det är något jag skrivit en längre tid tillbaka. Precis som om jag glömmer hur jag uttrycker mig i skrift. 😊 Intressant iaf!
HUR analyserar man sin egen text?? Jag blir jättenyfiken? Vad ska du komma fram till för slutsatser liksom?
www.popprinsessan.se
minasvarld
minasvarld,
Att analysera sin egen text är svårt men det är för att komma fram till vad som är bra. Men även vad som kan bli bättre och saker som man kan ändra och stryka i en senare redigering.
nouw.com/minasvarld
Sandra (sandifighter),
Heja heja heja dig. Tänk att du gjorde det ❤ måste kännas urskumt, men ändå så bra att analysera texten redan nu. Bra att läsa den många gånger för att kolla allt så det ser bra ut
Förstår att det känns knepigt ❤
www.sandifighter.se
minasvarld
minasvarld,
Det var knepigt men väldigt nyttigt. Bra att se redan nu vart problemen i texten finns så man kan rätta till dem.
nouw.com/minasvarld