Att skriva utan att skriva

En text kan skrivas på olika sätt, hur konstigt det än låter. Texten består av mer än tusen ord och det är intressant när man tänker på att en text eller en berättelse kan bestå av någonting annat än ord. Hur går det till att skriva utan att skriva?

Jag skriver varje dag, utan att använda orden. Dokumentet förblir vitt eller tomt, eller vad man nu vill kalla det. Det finns flera sätt att skriva på och hur konstigt det än låter så kommer berättelser och texter till långt innan orden formas.

Att skriva utan att skriva
Det sägs att vår livsbiografi skrivs under livets gång, detta helt utan att det skrivs någonting. Vi alla bär på en berättelse och det är bara några få som vill berätta den. Jag har valt att använda mina erfarenheter i livet för att skriva berättelser, men jag skriver inte om mig själv. I stället hittar jag på och allt detta sker redan innan jag skrivit någonting. Helt utan ord skapas texter och berättelser. På affären, på tåget, i bilkön eller varför inte på gymmet. Allt handlar om att släppa loss någonting på insidan.

Att skriva utan att skriva är en konst och i många fall handlar det bara om att komma i håg vad man "skrivit". När man skriver i huvudet där allt händer kan det lätt bli lite rörigt och många gånger kan man även glömma bort det man redan skrivit där inne. Jag dras just nu med en uppgiven känsla att jag inte hinner skriva, men inser ändå att jag skriver varje dag.

Små steg mot någonting nytt
Jag önskar jag orkade och hade tid att skriva två timmar varje dag, men just nu går det inte. Jobbet tar för mycket energi och jag känner ändå att det känns ok. Jag ställer inte kraven för högt och accepterar i stället det som är. Tids nog kommer skrivtiden och då tar jag den. Under dessa perioder nöjer jag mig med att skriva i huvudet. Skrivandet handlar om så mycket mer än att bara forma orden och meningarna, det handlar om att skapa en helhet. Det handlar om att skapa scener och små saker som blir nytt och större.

Det första råmanuset jag skrev för några år sedan hade jag i mitt huvud. Allt fanns där. Karaktärer, händelser och miljöer. Ändå när det väl blev dags att skriva blev det ändå annorlunda. Det är det som är så häftigt. Man skapar något i sitt huvud, eller "skriver" i huvudet och sedan när man väl ska sätta ord på det så blir det på ett helt annat sätt. Oftast till det bättre. Det handlar om att ta små steg för att skapa något nytt och om man inte har tid för att skriva orden för tillfället, då får man nöja sig med att skapa ändå. Så många berättelser och karaktärer som snurrar runt i min skalle, inte undra på varför jag är så trött ibland.

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Fröken Rödlök,

Det är verkligen intressant det där, hur texter skapas från person till person. Många är/gör som du beskriver medan andra bara skriver ner allt som far runt, på direkten. Så skapar egna historier bara genom att tänka dem. Men en bra författare tar hjälp av omgivningen och det som sker som du skriver på gymmet, i affären osv. Det blir mer levande då tycker jag.

www.frokenrodlok.se
minasvarld
minasvarld,
Omgivningen är väldigt viktig i skapandet av berättelser <3
nouw.com/minasvarld

Vilken häftig process i skrivandet

Kram Kajsa

www.bland-kastruller-och-vinglas.se
minasvarld
minasvarld,
Ja, den är väldigt kul <3
nouw.com/minasvarld
Popprinsessan
Popprinsessan,

Jag skriver ofta blogginlägg i huvudet när jag inte har möjlighet att skriva ner dem. Just de inläggen blir sällan nedskrivna på riktigt sedan, för jag tycker inte att jag får till det lika bra när jag väl sitter vid datorn...

nouw.com/popprinsessan
minasvarld
minasvarld,
Det drabbas jag också av och då är det bara att försöka skriva något annat 😊
nouw.com/minasvarld
Marie Karlsson,

Ja man lär ju ha orken och energin om man ska orka att skriva och sätta i hop manus, förstår också att skrivrenergin finns där ändå när du har många karaktärer i huvudet som du vill skriva om. Jag och min syster skrev många berättelser då vi var yngre och det handlade ju alltid om kärlek ibland besvarad och ibland obesvarad

sweetwordsbymirre.com
minasvarld
minasvarld,
Kärlek är roligt att skriva om <3
nouw.com/minasvarld
fighterwomen85
fighterwomen85,

Bra inlägg 👍😘

Förstår hur du menar i detta inlägg. Därför att jag skrev lite stöd ord i mitt huvud lite på mitt inlägg innan jag skulle få ner skrivande i huvudet till fingrarna. Men som du säger. Det blev inte som jag hade skrivit i huvudet. Men jag tror att inlägget blev bra ändå 😊

Jag glömmer ofta det jag skriver i huvudet. Sä jag har många påminnelser på telefon 😁. Kan heller inte komma ihåg allt jag skriver i huvudet.

Börja att ha ett litet block & penna var du än går. Så du kan skriva ner saker du skriver i huvudet. Så du inte blir så trött ❤️

Kram❣️

nouw.com/fighterwomen85
minasvarld
minasvarld,
Har testat det och det blev en röra av anteckningar kan jag säga 😉 Till slut visste jag inte vad jag själv menade 😊
nouw.com/minasvarld
fighterwomen85
fighterwomen85,

Jaha ok 😊 då var det inte det till någon hjälp då hmmm.......*funderar*

nouw.com/fighterwomen85
Madde ,

Det där är jätteintressant tycker jag. Tror ändå att man måste utgå lite från sig själv eller sin närhet då man skriver. Hitta inspiration till de olika karaktärerna eller miljöer. Sen kan ju fantasin få skena bäst den vill.

www.nouw.com/madelena
minasvarld
minasvarld,
Ja, de inslagen finns alltid. Det blir lite enklare då när man kan plocka delar från omgivningen <3
nouw.com/minasvarld
michelle
,

astrid lindgren var ju en fantasi full männiiska om du sett filmen så vet du att hon oxå tog saker från sitt liv och gjorde såkallade berättelser utav dem. jag tycker det är bra att göra så för då outa man inte hela säg själv.

minasvarld
minasvarld,
Ja, det är ett spännande sätt att jobba på <3
nouw.com/minasvarld
corkystyle
corkystyle,

Det där att skriva utan att skriva är som du skriver en konst. Jag själv skriver bara om saker jag har upplevt själv. För mig är det en sorts terapi och jag vet att jag har en historia som är både mörk men den innehåller också ljus. Den mörka delen har jag lämnat och jag är glad att jag överlevde de åren jag mådde som sämst psykiskt. Jag brukar också vilja berätta min historia då det är viktigt att visa att man inte kommer må dåligt hela livet utan att man kan gå ifrån väldigt ostabil till stabil.

nouw.com/corkystyle
minasvarld
minasvarld,
Skriva som terapi är en bra form
nouw.com/minasvarld
Sarah Kalmér
,

Intressant! Jag förstår absolut hur du menar, att man skriver utan att skriva. Men i början säger du att du gör det utan att använda ord. Jag tänker att det är stor skillnad på det skrivna, talade och tänkta ordet, men att det likväl är ord som tankarna består av...? Hur skriver du i tanken utan ord? Tack för dina texter, de är fina och roliga att läsa! 💕

minasvarld
minasvarld,
Jag menar att man skriver berättelsen utan ord och ser den i bilder. Man ser händelser och miljöer som sedan tillsammans med orden skapar det skriva. Kan även möjligen vara en kombination av ord och bilder i skapandet utanför det skrivna. <3
nouw.com/minasvarld
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

För det första så vill jag bara ge dig cred för bilden, så otroligt fin! Älskar rosor, speciellt rosa! Det du skriver om tycker jag är så himla intressant att få läsa om. Så farcinerande att man kan skriva berättelser på olika sätt, på papper och i minnet. Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3
nouw.com/minasvarld