Bäst när jag mår sämst

Vårterminen är officiellt över. Betygen är satta och det finns inte mycket mer att göra. Responserna är mottagna och det skapar reflektion över mitt skrivande. Kanske finns det något där trots allt att bygga vidare på.

Att skriva är för mig något jag måste göra. Det får mig att må bra och jag tycker om när jag hamnar i ett flow och låter omvärlden försvinna. När jag under slutet av vårterminens kurs i kreativt skrivande hamnade i svårigheter fick det mig däremot att tänka på mitt skrivande på ett annat sätt.

Tufft men en bra insikt
Jag har hela vårterminen kämpat med att hålla huvudet över vatten ytan och jag har tidigare skrivit om min ångest över att terminen inte blev den bästa. Det skulle bli min bästa termin men det blev bara en lång ångest och tidspress att klara av att skriva ett helt manus under terminen. Flera gånger tänkte jag ge upp för att jag inte orkade men det gjorde jag inte. I stället kämpade jag på och följde min planering. Många gånger var det tur att jag hade den för annars hade det inte blivit något berättelse alls.

Trots alla hinder och bakslag gjorde jag det. Jag lyckades skriva klart slutet av berättelsen under stor press och när jag lämnade in den sista delen kände jag mig allt annat än stolt. Det blev ett slut men det blev ett slut som jag tvingade fram. När jag tryckte på skicka in andades jag ut och inväntade lärarens respons. Där och då orkade jag inte bry mig och jag vara bara glad att jag orkat skriva något och skickat in. Responsen kom redan dagen efter och jag öppnade dokumentet med en stor försiktighet. Det hade varit tufft att skriva men kunde det bli bra ändå?

Bästa jag skrivit
Responsen från läraren fick mig att le. Jag började sakta läsa vad han skrivit och där och då insåg jag att jag kan skriva. Trots den enorma press jag varit under hade jag lyckats skriva ett riktigt bra slut som var väl gestaltat. Det var spännande och hade allt som en thriller ska ha. Jag började nästan gråta. Stoltheten jag kände då visste inga gränser och det fick mig att fundera en hel del på mitt skrivande. Kunde det verkligen vara så att när jag trodde jag skrev som bäst då svamlade jag för mycket och när jag pressade mig själv att skriva så skrev jag det bästa någonsin. Hur ska man ta till sig det?

Jag skriver alltså som bästa när jag mår som sämst. När jag har fullständig panik över att inte kunna skriva och när deadline närmar sig. Det är en tuff insikt. Ska jag skriva bra och må lika dåligt blir det tufft att prestera. Trots det har jag lärt mig mycket om mig själv under denna process och i framtiden vet jag om jag bara planerar ordentligt kommer jag att kunna skriva även om jag tror att det inte går. Jag behöver inte ha ångest för att prestera bara jag ser till att jag skriver även om jag inte tror att skriver bra.

Jag ger mig själv en klapp på axeln och känner mig oerhört stolt över vad jag presterat. Trots allt har jag skrivit ett helt bokmanus. Jag trodde inte att det var möjligt på bara några månader men det går om man bara kämpar på och skriver. För mig är detta en stor bedrift och även om jag tidigare skrivit ett manus så är detta manus något speciellt. Stoltheten är total. NU ska manuset få vila ett tag och även jag. Sedan blir det redigering och förhoppningsvis kan jag bli klar med det under sommaren och kanske kunna låta det få singla i väg för att prova sina vingar i den tuffa bokbranschen.

Gillar

Kommentarer

fibrolivet
fibrolivet,
Heja dig, bra jobbat. Hade varit kul att läsa. Jag är också bäst under press❤️❤️
nouw.com/fibrolivet
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3 I framtiden kanske jag kan få ut den till läsrna också 😊
nouw.com/minasvarld
marietheresel
marietheresel,
Vad fantastiskt skönt att det blev så bra ändå, men jag förstår ju känslan i att det kanske inte är toppen att prestera som bäst när man mår sämst. Men jag tänker att det kanske inte var pressen i sig som gjorde att det blev bra, utan "mörkret" du för tillfället bar på? Jag tycker själv att mitt skrivande blir råare och tyngre, och därmed mer känslosamt/spännande/häftigt när jag bär på tunga känslor än när jag är sprudlande glad. Jag tror att man kan lära sig att använda det utan att faktiskt må dåligt, att man liksom kan plocka fram känslorna ur minnet och låta dem komma ut genom fingrarna även fast man mår bra. Åtminstone hoppas jag det, för som sagt - det vore ju inte toppen att behöva må dåligt för att vara en riktigt bra författare. Kram <3 Jo juste det, jag vet inte om jag har frågat förut. Vilken skola är det du läser Kreativt skrivande på?
nouw.com/marietheresel
minasvarld
minasvarld,
Intressanta tankar! Jag vill gärna tro på att det är precis som du säger och det ligger mycket i det. Det är nog svamlet som försvinner när sinnet är tyngre. På något vis blir fokuset mer koncentrerat på vad man egentligen vill ska komma ut. Jag bär verkligen med mig dessa tankar i mitt fortsatta skrivande. Tack !
Jag har läst kreativt skrivande på två skolor. Luleå Tekniska Universitet och Linnéniversitetet. Förhoppningsvis kommer jag läsa Kreativt skrivande 3 i Luleå under hösten samtidigt som jag ska ta mig an C kursen i litteraturvetenskap. Det kan bli en utmaning men jag vill så gärna läsa alla tre kurser i Luleå innan jag avslutar mina studier.
nouw.com/minasvarld
marietheresel
marietheresel,
Men vad roligt! Som du vet sen tidigare är ju kreativt skrivande drömmen för mig, men jag har inte tillräckligt bra betyg för att komma in då kurserna är så jäkla populära 😊. Det skulle man tänkt på när man läste gymnasiet och var nöjd så länge man tog sig igenom haha 🙈. Förstår verkligen hur du känner - att du vill läsa båda. Jag vill Också läsa så himla mycket och kommer nog pressa in både det ena och det andra samtidigt som lärarstudierna, om jag orkar med det. Har också läst litteraturvetenskap A och vill gärna fortsätta 😊❤️ Kram fina du!
nouw.com/marietheresel
minasvarld
minasvarld,
Sluta aldrig drömma <3
Jag hade inte heller betygen för att komma in men på Linnéuniversitetet ansöker man via ett antagningsprov . Att jag kom in på kursen i Luleå var ren tur och det berodde på att jag skrev högskoleprovet och kom in där på mitt resultat. Det finns vägar in utan att behöva ha bra betyg 😊 Ge aldrig upp!
nouw.com/minasvarld
marietheresel
marietheresel,
Absolut! men när jag väl får tid att göra antagningprov eller högskoleprov har jag nog slut på CSN-veckor redan 🙈. Men en dag kanske 😊❤️ Kram
nouw.com/marietheresel
minasvarld
minasvarld,
Det finns tyvärr alldeles för många roliga kurser att läsa och alldeles för lite tid 😉 Det är aldrig för sent däremot <3 Kram
nouw.com/minasvarld
Lillan Kind,
Men åh så roligt att det gick så bra trots dina tvivel!😃 Känslan att få veta att något verkligen lyckades, när man inte trodde att det hade gått bra är helt fantastisk.
Pressen och måendet kan ha ”samarbetat” så att du toppade dig själv i ditt skrivande. Men nu när du har fått ett kvitto på att du verkligen kan skriva, kanske måendet inte spelar en avgörande roll längre? Man kan ju trots allt få pressa sig rätt så hårt ibland för att ”vrida ur” sin hjärna vad som behövs och hålla sin deadline😄
Lycka till med ditt fortsatta skrivande fina du! <3
varapavag.se