Det är fint att vara snäll

Att vara snäll är en självklarhet för mig, men verkar inte tycka det samma. Snällhet ger sällan snällhet tillbaka och det är lätt att känna sig dum när man istället får en smäll tillbaka. Det är fint att vara snäll, men man får vänja sig vid att tappa bort sig själv om man är lite för snäll.

Kanske är det naivt att tro att man kommer långt på att vara snäll. Visst känns det fint att vara snäll och det är vad jag är uppfostrad att vara. Det är synd bara att många andra inte är lika snälla. Det har jag fått erfara många gånger och det får mig att fundera.

Det är fint att vara snäll
Har alltid velat tro på att godheten vinner. Kan säga att jag genom åren fått omvärdera det och även om jag uppfostrar mina barn till att vara snälla tvekar jag ibland på om det är den rätta vägen. Det är fint att vara snäll, men frågan är hur långt man kommer på det. Många gånger rakt in med huvudet i väggen för att det är enkelt att utnyttja någon som är snäll. Det är lätt att bli tagen förgiven om man är snäll och säger man NEJ då är man konstig. Allt bara för att man alltid varit snäll och ställt upp innan.

När man är för snäll är det lätt att tappa bort sig själv. Man slutar se sina egna behov och till slut finns man bara till för andra. Fokuserar man då på sig själv är man egoistisk och människor klarar inte av att man skulle vilja ta lite mer plats. Är det vad snällhet kan ge oss?
Jag vill inte alls tro det och vägrar att vara elak. Det ligger liksom inte i min natur att vara elak även om jag lovar att jag blivit mycket bättre på att säga ifrån. Visst vill jag vara snäll, men inte så snäll så att jag försvinner helt själv.

Bakom snällheten finns det behov
Det kan inte vara meningen här i livet att vi bara ska finnas till för andra. Visst slukar barnen oss och vi får offra oss en hel del, men det gör jag så gärna. Trots det måste det ändå jag få finnas någonstans också. Jag vill inte bara vara den där människan som är bra att ha så länge jag är snäll. Jag vill även vara den man vill träffa för att det är kul och jag vill även vara någon som andra kan ställa upp för. Inte alltid den enklaste ekvationen det kan jag lova. Min snällhet har gjort mig sjuk en gång i tiden och jag lärde mig mycket utav det. Självklart vill jag fortsätta vara snäll, men bakom snällheten finns det behov.

Jag behöver också få lite stöttning och hjälp ibland. Jag behöver få synas en aning och säga vad jag tycker. Du behöver inte dela mina värderingar och du behöver inte tycka samma sak som jag. Däremot vore det trevligt om du såg någon annan än dig själv och vad u behöver. Snällhet ska inte utnyttjas och det ska inte tas för givet. I stället tycker jag att man ska vara extra snäll tillbaka mot människor som är snälla. De snällaste drabbas alltid av att bli utnyttjade för de kommer alltid att förlåta. Så ska det verkligen inte vara. Var i stället tacksam över om någon är snäll mot dig och behandla den människan med extra respekt, den förtjänar verkligen det för det är fint att vara snäll.

Kram Mina


Gillar