Askungar och brutna små regler

Längesedan jag skrev om böcker och det har sina orsaker så klart. Nu när läsningen är i full gång känner jag att det är hög tid att ta upp detta igen.

Allt man läser är givetvis inte bra och olika berättelser berör oss på olika sätt. Vissa är bara ren underhållning med andra kommer åt oss på insidan.

Askungar och brutna små regler
Blandad kompott blir det oftast när jag läser och när klarat av en deckare eller någon tyngre berättelse behöver jag läsa av mig. Då brukar det bli något mer lättsamt som bara blir ren och skär underhållning. Numera läser jag enbart för nöjes skull och det är ganska skönt. Denna gången tänkte jag nämna senaste skörden och det blev både deckare och brutna små regler.

Askungar av Kristina Ohlsson
Denna deckare är hennes debutroman och det har kommit en rad riktigt bra romaner efter det av henne.
Handling:

En liten flicka försvinner från ett tog som precis rullat in på Stockholm central. Till att börja med anklagas flickans pappa för att ha fört bort henne och polisen lägger alla resurser på att hitta honom. I södra Sverige lever en kvinna gömd och livrädd för en man som hon först trodde var en prins, men senare visade sig vara något helt annat. Kvinnan vet varför flickan är försvunnen, men hon vågar inte berätta det för polisen och i stället bestämmer hon sig för att fly.
Polisens kamp blir mer och mer intensiv när de får veta att de har med en mycket ond gärningsman att göra och till slut handlar det om att rädda liv.

Jag gillar det sätter som Kristina Ohlsson skriver på och det är snabbt, välskrivet och kryper en aning innanför skinnet på mig. Kanske beror det på att berättelsen handlar om försvunna barn och onda vuxna människor i dras närhet. Detta är den första i en serie av sex om Fredrika Bergman och efter att ha läst denna ser jag fram emot att läsa nästa. Relationerna mellan kollegorna växer fram och hon får till både en bra och skrämmande berättelse samtidigt som den bjuder på spänning.

Kan rekommendera denna och det är läsvärd. Det enda minuset var att jag allt för tidigt i berättelsen kom på varför brottet skedde, men det kan även ha varit ett smart drag av författaren för att jag som läsare skulle känna att jag visste mer än polisen.

Brutna små regler av Christina Schiller
Har tidigare läst en roman av samma författare och detta är en av de böcker jag köpte av henne på Bokmässan för några år sedan. Nu blev den äntligen läst.
Handling:

Agnes återvänder till den Värmländska orten Forsberga efter att ha rest runt i världen i sju år. Hon bor i sitt lilla torp tillsammans med hunden Pippa. Hon håller sig mest för sig själv och målar tavlor enbart för sin egen skull. När galleristen Marcus dyker upp och vill ställa ut hennes tavlor säger hon direkt NEJ, vilket Marcus inte accepterar och skapar en plan för hur han ska få henne att gå med på det han vill. Mötet dem emellan blir laddat och Agnes gör vad som helst för att bli av med honom för att fortsätta sitt stilla liv på landet. Hon har sina regler och han har sina, men ska de brytas?

Klassisk svensk romance. Lätt att läsa och lätt att ta till sig. Ett perfekt avbrott från mord och tragedier. Bara starka kvinnor som möter en man som vänder upp och ner på hennes värld. Romanen är välskriven och innehåller inga överraskningar. Ett bra tempo där framåt drivet manar på och där man faktiskt vill veta hur det ska gå för dem.

Kan rekommendera även denna om man gillar intensiva möten och lättsam läsning som andas passion. En lättläst roman som ett bra komplement när man behöver läsa enbart för underhållningen. Som att se en film, men fantisera om hur filmen ser ut helt på egen hand.

Två helt olika romaner , men väl värda att läsa båda två. Folk brukar fråga mig vad jag gillar för genre på de böcker jag läser och jag skulle säga att den är ytterst blandad. Gillar det mesta bara det roar mig och jag kan ta del av en annan berättelse än berättelsen som utspelar sig som är mitt liv.

Kram Mina


Gillar