Björnen sover

Har du stött på Jana tidigare? Det har jag och när Björnen sover väcks den lätt till liv.

Björnen sover
Varje gång jag läst en bok av Emelie Schepp så önskar jag att jag kunde fortsätta med nästa på en gång. Björnen sover är den sjunde boken i serien om Jana Berzelius och Jana är åklagaren som inte alltid håller sig på rätt sida lagen. Ett trasigt förflutet med en längtan att leva ett vanligt liv tillsammans med Per.
Handling:

En man hittas brutalt mördad i sitt hem utanför Norrköping. I hans uppsprättade mage ligger en nalle som säger namnet Filippa Falk, vilket leder utredningsgruppen till en före detta polis som lever med skyddad identitet. Hon har drabbats av en fruktansvärd tragedi och är den enda som vet hur gärningsmannen ser ut. Frågan är bara om hon vill hjälpa polisen att lösa mordet på hennes förra kollega eller om hon har en egen agenda. Samtidigt brottas åklagaren Jana med sitt förflutna som pojkvännen kommer allt närmre och det har ett högt pris.

Jag har läst alla böcker om Jana och utredningsgruppen och jag kommer fortsätta att göra det. Det börjar redan på första sidan och man kastas som läsare rakt in i ett mord som senare ska försöka klaras upp. Vid sidan om detta fortlöper karaktärernas liv och stundtals blir mordhistorien sekundär. Jag gillar det med Schepps böcker och denna är inget undantag. Poliserna blir inte bara stela, stereotypa figurer som ska klara upp ett brott utan de är trovärdiga och "riktiga" människor med ett liv vid sidan om jobbet.

Det jag gillar mest med dessa böcker och därför jag rekommenderar dem är att de är annorlunda. Jag gillar det annorlunda och jag gillar att Jana, som borde vara laglydig och korrekt som åklagare, inte alls är korrekt. Ho bryter mot lagen, tar den i egna händer och gör allt för att ingen ska ta del av hennes våldsamma förflutna. Jana är en konstig och svår person, men honhar flera sidor och det gillar jag. Dessutom bjuds det på en spännande lösning på ett mord och nu sitter jag och väntar på att Björnen ska sluta sova och jag får läsa nästa bok.

Kram Mina


Gillar