Flickvännen och patrioterna

Att blanda genrer i läsningen är alltid intressant tycker jag och när människor frågar vad jag gillar att läsa för böcker så är jag splittrad. Kan nog uppskatta det mesta om det bara är välskrivet.

Efter sommarens läsmaraton har det lugnat ner sig en aning, men senaste tiden har det både blivit flickvänner och patrioter. Kontraster eller kanske inte, men helt klart olika perspektiv.

Flickvännen och patrioterna
Under min senaste kurs i kreativt skrivande fick jag tips från min lärare att läsa Flickvännen av Karolina Ramqvist. Det blev en annorlunda läsupplevelse, men den lärde mig mycket som jag kan använda i mitt eget skrivande.

Flickvännen handlar om Karin som lever ihop med John. De är som vilket par som helst, förutom att John är yrkeskriminell. Vad han gör under de perioder när han försvinner och Karin lämnas hemma har hon ingen aning om och denna berättelse skildrar hennes tankar och de stunder då hon försöker överleva. Stunder när hon försöker leva ett vanligt liv i ett villaområde där hon mest umgås med övriga flickvänner till Johns kollegor. Hon visste om vem John var när hon träffade honom, men ändå stannar hon kvar genom allt. Hon är gisslan i sitt eget liv och kan aldrig lämna det livet, fast för alltid.

Kan rekommendera denna roman. Den är läsvärd och skapar en del tankar. Det finns inget feelgood i den och det är en samhällsskildring av en kvinna som förlorade alla när hon valde John. Stark många gånger då hon håller på att falla samman och de enda hon kan prata med är kvinnorna i samma situation som henne. Många gånger blir det både för mycket vin och droger. Många funderingar och jag tycker att man kommer väldigt nära Karin då hon går runt där i sitt flådiga hus och väntar på John. Hon vet aldrig om han kommer hem igen och hon vet inte heller vad det är han gör när han är borta. Det kan hon bara gissa sig till.

Patrioterna
Har tidigare läst andra romaner av Pascal Engman, men Patrioterna är hans debutroman. Måste säga att han lyckades riktigt bra i sin debut.

Patrioterna handlar om Carl Cederhielm som har skapt en lista med tio namn. Tio personer som på ett eller annat sätt skadat Sverige och därför förtjänar att dö. En efter en mördas journalister och oron växer på Stockholms nyhetsredaktioner. De vet inte vem som står på tur och de vet inte varför dåden utförs. Samtidigt befinner sig främlingslegionären August i Chile. Längtan tillbaka till Sverige finns där, men han har mycket att förlora på att åka dit. han har levt på fel sida om lagen allt för länge, men allt förändras när verkligheten kommer i kapp honom. Sverige förändras och det finns inga gränser för vad Cederhielm och hans vänner är villiga att göra för att beta av sin lista utan att bli påkomna.

Det är en mastig berättelse med många perspektiv. Ändå håller Engman ihop alla delar på ett bra sätt tills de flätas samman. Skickligt skapas en sympati även för mördarna och vid ett och annat tillfälle vill man nästan att de ska lyckas. Märklig känsla, men skickligt skrivet. Rasismen i samhället är kännbart och budskapet är tydligt. Romanen är händelserik och det är sällan en lugn stund. Man drivs hela tiden framåt och jag kan säga att min drygt fyra timmar långa flygresa till Spanien försvann när jag kom till slutet. Många vinklingar och än in i det sista vet man inte riktigt hur det ska gå för alla inblandade. Gillar man fartfyllda, välskrivna berättelser ska man läsa denna.

Två väldigt olika berättelser. Däremot snubblar de in i samma värld. Kriminalitet, rasism och hur samhället ser på olika individer.

Kram Mina


Gillar