Förväntningar på studierna

För tre år sedan tog jag ett välbehövligt beslut. Ett beslut jag aldrig ångrat, men frågan är om det blev som jag hade tänkt mig och vad jag hade för förväntningar.

Att dessa år har passerat med en rasande fart känns konstigt att tänka på och jag jämför hur jag var då med den jag är i dag. Vilka drömmar hade jag? Hur trodde jag att det skulle bli? Hur blev det?

Förväntningar på studierna
För mer än tre år sedan överrumplades jag med att komma in på universitetet i Karlstad. Något jag aldrig trodde att jag skulle göra och när jag satt där med antagningsbeskedet framför mig behövde jag göra ett val. Ett val som förändrade min framtid. Jag valde att sluta mitt jobb jag haft i mer än 10 år för att uppleva en av mina drömmar, om att få studera på universitetet. Jag hade många förväntningar, stora som små. Jag visste inte hur länge jag skulle studera och tog det som det kom. Tre år senare sitter jag här och vet hur det blev och jag kan säga att mycket har förändrats.

Det kändes som att jag levde i en dröm för att jag skulle få plugga litteraturvetenskap. Jag levde i en tro på att jag hade hittat mig själv och att detta skulle bli det som förändrade hela min värld och skapade en väg för mina drömmar. Jag skulle plugga, redigera bok, planera för eget företag och ta tag i min karriär som fotograf. Samtidigt ville jag hitta nya projekt och jag drevs av att komma vidare i livet. Var helt på det klara med att det skulle bli tufft, intensivt och galet roligt. När jag så här i efterhand funderar på dessa förväntningar inser jag att mycket ändå blev som jag hade tänkt mig, men jag räknade aldrig med att livet skulle komma emellan.

Tufft, intensivt och roligt!
Det var tufft att läsa litteraturvetenskap. Den gedigna litteraturlistan höll på att ta knäcken på mig till en början och det fanns inte mycket energi över till annat. Bara ett år efter att jag drabbades av utmattning satt jag där och skulle utbilda mig och det blev tufft på många sätt. Intensivt är att uttrycka det milt och det kom utmaningar som jag fick tackla både i studierna och utanför. Roligt har det varit och jag har lärt mig så mycket. Om mig själv och i studierna. Jag har lyckats med saker jag aldrig trodde var möjligt och den största glädjen kände jag när jag lyckades bli antagen på kurserna i kreativt skrivande. Det var drömmen på riktigt!

Jag har skrivit två romanmanus, ett antal noveller och andra korta texter. Jag har kämpat mig igenom uppsatser som jag trodde skulle ta knäcken på mig. Livet har varit en enda berg- och dalbana under hela min studietid och att använda ordet tufft är inte riktigt rätt. Vissa dagar kändes det som att det handlade om liv och död. Skulle jag klara uppgifterna samtidigt som barnen behövde mig. Skulle jag lyckas eller skulle jag strunta i allt och inse att pluggandet inte var för mig. För att summera min studietid så finns det några ord som går att använda förutom de redan tre använda.

Tack vare mina studier och de tre år jag spenderat på dem har jag blivit en ny människa. Egentligen kanske jag inte har förändrats så mycket, men studierna har gett mig en tro på mina drömmar, de har stärkt mitt självförtroende i skrivandet, synen på mig själv har förändrats, kunskaperna bär jag med mig hela livet och jag kommer aldrig ångra det beslut jag tog om att studera. Jag kom in som en osäker student i januari 2018 och även om förväntningarna inte riktigt infriades i allt. Jag trodde att det skulle vara en annan upplevelse så kommer jag ut ur allt detta med en styrka i att ALLT ÄR MÖJLIGT, även om jag inte startat företag och redigerat klart boken. Vem hade kunnat tro att jag skulle klara detta? Inte jag i alla fall.

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Marlene,

Man klarar oftast mycket mer än man tror. Hur äter man en elefant lixom... Jo, en bit i taget 😊

fdensammamamman.se/
minasvarld
minasvarld,
Så sant! Små steg blir oftast flera mil det också 😊
nouw.com/minasvarld
Paulina
,

Intressant att läsa. Jag läste också en termin på universitetet men hopade sedan av. Tyckte det var alldeles för svårt och mycket att lära. Bra att lyssna på sig själv och känna vad en klarar av 🌸

minasvarld
minasvarld,
Det blir lätt lite för mycket, men känslan när man på slutet tycker uppgifterna är för enkla är ganska skön 😊
nouw.com/minasvarld

Jag är så imponerad och förundrad när man vågar ta det klivet och leva ut sin dröm. Stor applåd till dig. Du har verkligen utvecklats som människa. Du är en kämpe!

Kram Kajsa

www.bland-kastruller-och-vinglas.se
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3 Tror jag stod där och inte hade något val till slut. Att jag valde studierna har jag aldrig ångrat, men det har varit tufft <3
nouw.com/minasvarld
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,

Man klarar av saker mer än vad man tror =) kul att du upplever din dröm det är inte många som vågar det =)

nouw.com/2barnsmammaochfru
minasvarld
minasvarld,
Tror att jag någonstans i tillvaro var tvungen för att inte försvinna helt.
nouw.com/minasvarld
Elina,

Vad roligt att studierna har stärkt dig så mycket. Du har åstadkommit mycket och jag förstår att det varit jobbigt emellanåt.

detkaosvikallarvardag.com
minasvarld
minasvarld,
Ja, när man ser tillbaka på dessa år ser man verkligen hur mycket man lärt sig och utvecklats.
nouw.com/minasvarld
Mirre,

Allt är absolut möjligt och man ska våga satsa på sina drömmar så roligt att du satsade på dina

sweetwordsbymirre.com
minasvarld
minasvarld,
Tror man måste våga lite här i livet för att vinna något
nouw.com/minasvarld
Madde,

Du är så grym och min förebild i så mycket. Ångrar själv att jag inte tog tag i mina drömmar på det sättet som du gjorde. Hur tufft det än är så är det värt det då allt är över.

www.nouw.com/madelena
minasvarld
minasvarld,
Blir rörd av dina ord. Att jag skulle vara en förebild för någon känns konstigt, men det gör mig väldigt stolt ska du veta <3
nouw.com/minasvarld
wilderness,

är alltid utvecklande att plugga och bra jobbat.. man lär sig mycket när man studerar

www.nouw.com/wilderness
minasvarld
minasvarld,
Ja, både om sig själv och allt annat
nouw.com/minasvarld
Kamilla,

Ofta handlar det om att våga. Våga satsa på något man vill och kanske drömmer eller längtar efter. Så härligt att dina studier har gett dig mer än bara ny kunskap. Jag trivdes också bra med att plugga. Kanske tar jag upp det igen och läser något på distans bredvid mina andra sysselsättningar.

kamillaskamera.com/
minasvarld
minasvarld,
Att lära sig nya saker gör verkligen något med en som person. Jag kommer nog definitivt plugga igen i framtiden 😉
nouw.com/minasvarld
Popprinsessan
Popprinsessan,

Vad härligt att du vågade ta steget och att det blev något bra! Jag är lite sugen på att läsa någon kurs parallellt med jobbet, men jag vet inte riktigt vad... Det ska ju gärna vara något jag har nytta av på något sätt 😊

nouw.com/popprinsessan
minasvarld
minasvarld,
Att utveckla sig själv är viktigt och det finns mängder med kurser i dag på distans. Hoppas du hittar något som intresserar dig <3
nouw.com/minasvarld