Har jag verkligen gjort detta?

För tre år sedan började jag plugga. Det har varit en lång resan och den pågår ännu. I dag tänkte jag berätta hur allt har gått och jag gör det av en speciella anledning. Kan jag detta, kan andra det också.

Många gånger har jag tänkt att det är lättare att jobba och det kan stämma. Jobbet lämnar man när man går därifrån, men studierna har du med dig hela tiden. Hemma, borta eller vart du än går. Trots det gäller det att hitta en balans och det har jag aldrig riktigt lyckats med. Jag har alltid sökt för många kurser som jag inte kunnat tacka nej till och sedan har jag svurit över att det blivit för mycket, men det har gått. I bland kan jag få rysningar av hur mycket jag utmanat mig själv de senaste åren.

Självkänsla och en tro på det man gör
När jag började för tre år sedan visste jag inte vad jag gav mig in på. Litteraturvetenskap, hur svårt kunde det vara? Det var tufft kan jag lova och många gånger tvivlade jag starkt på att jag skulle klara av det, men det gick. Det har blivit många kurser efter den och resultaten har varierat. Allt godkänt, helt utan omtentor och det gör mig stolt. Självkänslan växte så klart och jag började tro på att jag även kunde klara det jobbiga som väntade mig. Så här i efterhand borde jag bara ha pluggat heltid i stället för 150% i 1.5 år. Hur tänkte jag där egentligen?

Inte alls antagligen, men det gick det också. Trots att min hälsa vacklade hela 2020 och jag var på väg att ge upp många gånger. Det jag vill komma till här är förra terminen, alltså HT20. Efter att ha klarat av vårterminen 2020 med bra betyg tog jag ett djupt andetag och visst att höstterminen skulle bli tuff. C-kurs i litteraturvetenskap med tillhörande uppsats samtidigt som jag skulle läsa kreativt skrivande och skriva 50% av en roman. Litteraturvetenskapen visste jag skulle bli tuff och jag hade stora problem med den teoretiska kursen. Jag lämnade in en tenta jag inte trodde på och när den blev godkänd, eller väl godkänd hoppade jag jämfota och kunde inte tro att det var sant.

Trodde inte det skulle gå
Jag har många gånger under min studietid känt mig dum. Ointelligent och på fel plats. De där kurskamraterna som använder de där fina orden så fort de pratar eller skriver har fått mig att känna mig korkad och mindre begåvad även om det egentligen inte är så. Lilla jag, hur skulle jag kunna klara av detta som har varit utbränd? Lilla jag, som inte förstår och tar lång tid på mig att fundera. Inte gillar att prata inför människor och skriver en helt vanlig hederlig svenska. Hur skulle jag kunna klara en kandidatuppsats i litteraturvetenskap?

Jag trodde inte det skulle gå om jag ska vara ärlig. Många gånger har jag skrivit det här och frustrationen har varit stor. Visst vet jag att jag inte är dum i huvudet som kommit så här långt, men vem tror jag att jag är? Efter opponeringen hade jag ändå en känsla av att uppsatsen var godkänd, men det var något där jag funderade på. Tänk om det ändå var så att jag inte hade klarat mig. Medans jag väntade på resultatet fick jag betyget på en annan uppgift som jag skrivit i all hast när uppsatsen var inlämnad. Fem sidors ordbajsande om min skrivprocess fungerade tydligen. Jag blev Väl godkänd på uppgiften och jag var oerhört stolt över det. Däremot väntade jag fortfarande på resultatet på uppsatsen.

Stolthet och styrka
När resultatet kom några dagar senare skyndade jag mig att logga in för att läsa det befriande G som jag väntade på, men det kom inget. När jag loggat in såg jag det nya inrapporterade resultatet och det stod VG. Väl godkänd på en c-uppsats i litteraturvetenskap. Det min lärare upplyste oss om på uppsats introduktionen att det var i princip omöjligt och att det krävdes oerhört mycket för att uppnå det. Hur hade det gått till? Hade det blivit fel någonstans?

Ska ärligt erkänna att jag började skaka och fälla en tår av stolthet för det var inte alls vad jag hade väntat mig. När jag tänker på det nu får jag rysningar och det kanske inte låter speciellt märkvärdigt, men för mig är det stort. Jag började plugga sent i livet och jag valde ett svårt ämne och det vet jag. Jag har aldrig känt mig speciellt intelligent och jag trodde aldrig att jag skulle klara detta på det viset. Där och då kände jag att jag kunde klara vad som helst. Den månaden jag jobbade som mest med uppsatsen var tuff och jag mådde inte speciellt bra. Ändå sitter jag är med en sådan känsla i kroppen av att ha klarat det. Jag är nog inte så korkad som jag tror och även om jag inte trodde jag visste vad jag höll på med klarade jag det.

Jag sitter här och ler och förstår nu varför jag gjorde detta. Det har varit tufft och jag har en termin kvar, men efter den kommer jag kunna plocka ut examen och ändå vara halvvägs till en annan examen. Vilken galning jag är. Det lockar verkligen att åstadkomma ytterligare en examen måste jag säga, men vi får se vad det blir i framtiden. Nu ska jag bara pusta ut och klappa mig själv på axeln. Jag är oerhört stolt över mig själv och den känslan bär jag med mig vid nya utmaningar.

Om jag klarar av detta, trots alla problem och motgångar. Då kan alla andra göra det också. Det gäller bara att tro lite extra mycket på sig själv när det blir tufft. Vi är starkare och smartare än vi tror.

Gillar

Kommentarer

Madde,

Grymt bra jobbat. Det är säkert tufft då man står mitt i det, men snart är du färdig. Det är då man blir extra stolt

www.nouw.com/madelena
minasvarld
minasvarld,
Ja, när slutet närmar sig då faller allt på plats och stoltheten kommer <3
nouw.com/minasvarld
Popprinsessan
Popprinsessan,

Så grymt av dig! Får också nästan gåshud när jag läser om dina känslor när du insåg att du fått VG! Verkligen bra jobbat! Och samtidigt som du har klarat av den här utbildningen galant verkar du ha fått insikt i att du kanske inte ska köra på i 150 i framtiden. Eller? 😊

nouw.com/popprinsessan
minasvarld
minasvarld,
Ja, den insikten finns verkligen där och när jag nu "enbart" pluggar 100% blir det nästan konstigt. Jag gillar det höga tempot, men det är inte alltid bra för mig. Nu ska jag ta det betydligt lugnare denna termin och njuta av kanske min sista termin. Vem vet <3
nouw.com/minasvarld
Linda Odelmar,

bra jobbat, det är en tuff kurs, har läst två terminer tidigare på den men det var inte min grej, nu läser jag annat intressant pogram istället..bra att du fixade studierna

www.nouw.com/silverblomma
minasvarld
minasvarld,
Ja, teorierna och läsmängden är tufft i ämnet. Vad läser du för kurs nu?
nouw.com/minasvarld
Elina,

Så grymt bra jobbat! Man klarar ofta så mycket mer än vad man tror och självkänslan får sig en riktigt boost när man klarar det.

detkaosvikallarvardag.com
minasvarld
minasvarld,
Tack <3 Ja, det är märkligt hur mycket man klarar 😊
nouw.com/minasvarld
Fnulan,

HEJA; du ska vara så himla stolt över dig själv. Jag är stolt över dig. Jag älskar att plugga men tiden räcker inte till just nu. Så jag får glädjas för dig istället.

www.fnulan.se
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3
nouw.com/minasvarld
sofiefriden
sofiefriden,

Det ska du verkligen vara stolt över 💪

nouw.com/sofiefriden
minasvarld
minasvarld,
Det är jag <3
nouw.com/minasvarld
Amandamalmflod
Amandamalmflod,

Men du ska värkligen vara stolt över dej själv 🥰

nouw.com/amandamalmflod
minasvarld
minasvarld,
Det är jag <3
nouw.com/minasvarld
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Åh vilket fint och starkt inlägg du har delat med dig av finaste du! Du är så grym! Man klarar ju oftast så mycket mer än vad man tror. Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3
nouw.com/minasvarld
MotherandWife,

Känner igen det. Oj vad jag känner mig dum i skolan men mina lärare säger att jag är grym 😊 Så det kör jag på

motherandwife.se/
minasvarld
minasvarld,
Tro på dina lärare. De vet bäst ❤
nouw.com/minasvarld
Jessiekaos
Jessiekaos,

Men wow VG på den nivån av studier är så galet grymt gjort, och vilket fint och peppande inlägg om att tro på sig själv du skrivit ❤️

nouw.com/jessiekaos
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du ❤
nouw.com/minasvarld