Hindren att skriva

Vad hindrar mig från att skriva?
Det finns alltid saker som hindrar oss från att göra det vi ska. Livet, möten, energin och en rad andra saker. Det låser sig och sedan sitter vi där och kan inte få ner en enda sak i det tomma dokumentet. Det skapar stress, irritation och en rad andra saker. Om man dessutom har en deadline då blir det ännu värre. Detta är vad som hindrar mig.

Att vara mitt uppe i en skrivprocess skapar en härlig känsla hos mig. Jag förflyttar mig till en annan plats och får leva ett annat liv. När processen däremot hackar och svårigheterna att skriva ett enda ord kommer då blir det genast smärtsamt. Då gäller det att ha knep för vad man ska göra för att komma ur svackan. Att lära sig vart problemet finns och hitta en väg runt eller igenom det.

Upplevt skrivkramp många gånger
Jag har skrivit i flera år och jobbat med många projekt. Flera gånger har jag fastnat och blivit frustrerad. Jag har försökt allt och lite till för att komma ur svackan, men många gånger gav jag upp en stund och återvände sedan. När jag började plugga kreativt skrivande fick jag mer press på mig att prestera, på gott och ont. Mest gott ska jag säga för jag insåg att dead lines fungerade för mig och jag jobbade bättre när jag hade ett tydligt mål. Det handlar lite om att tvinga sig själv att skriva för då kan det släppa.

När jag fastnade fick jag leta efter hindren och vad det var som gjorde att jag inte kom vidare. Jag lärde mig mycket om mig själv och min skrivprocess på detta vis. Det som hindrat mig många gånger har varit livets utmaningar som kommit först. Svårigheter i livet som har gjort att jag inte orkat. Tid som inte funnits och motivation som har försvunnit när livet utsätter en för jobbiga saker. Det är egentligen då jag behöver skriva för att må bättre. Fly in i en annan värld och glömma mitt eget för en stund. Hindren kan ställa till det då det är lätt att även hitta hinder från att bara sätta sig och göra det man ska.

Skaffa sig en hinderplan
När jag i våras skulle avsluta min andra roman och vårterminens kurs i kreativt skrivande mådde jag riktigt dåligt. Efter en tuff vår med vacklande hälsa och alldeles för mycket skit i livet trodde jag inte att jag skulle klara av att slutför det. Jag satte mig med en tydlig plan på vad jag skulle skriva, men orden satt fast och när jag satt där sista dagen och precis hade fått veta att min dotters kompis dött i en bilolycka kunde jag inte tänka på annat. Ångesten höll på att få mig att bryta ihop helt, men det som fick mig att sluta gråta var just skrivandet. Jag mådde pyton och när jag väl började forma orden slutade jag gråta och jag flydde. Responsen jag fick från min lärare på den texten var det bästa jag fått. Jag hade aldrig skrivit bättre. NI kan läsa mer om det HÄR.

Det jag lärde mig då var att ha en plan för allt. Jag analyserade mitt eget skrivandet och såg de hinder som gjorde att jag inte kunde skriva. Oftast handlade det om att hälsan vacklade, men det kan jag inte göra mycket åt än att acceptera det. Det andra som hindrade mig var att jag inte visste vart jag skulle börja och vad jag skulle skriva. Den hinderplan jag då insåg att jag behövde finns där nu när det blir tufft. Skrivandet är inte alltid lustfyllt och många gånger skriver jag som bäst när jag mår som sämst. Kanske beror det på att det är ett sätt för mig att tänka på något annat och att jag faktiskt mår bättre av att skriva.

Hindren kommer alltid finnas
Jag kommer uppleva många skrivprocesser och många projekt i mitt skrivande liv. Även när studierna är över kommer jag så klart att skriva och jag är glad över de lärdomar jag dragit av detta, även om det varit tufft. Hindren kommer alltid att finnas där och vi tampas alltid med svårigheter i livet, men det man måste komma i håg är varför man skriver. Att skapa en roman är ett stort jobb och ett tufft arbete. Vill man det tillräckligt mycket så går det, men det handlar också om att inte pressa sig själv för hårt. Att jag jobba som bäst och skriver de bästa texterna under press betyder inte att det är bra för andra. Jag behöver den utmaningen för att komma över det som hindrar mig från att skriva. Jag väntar alltid nära inpå en deadline med mina uppgifter för att jag vet att jag klarar pressen.

Kanske inte det bästa för mig , men det är den jag är och jag har accepterat det. Nu har jag ett tufft jobb framför mig att skriva klart höstens och vårens skrivprojekt. I februari ska ytterligare 25% av romanen lämnas in och det känns bra. Jag har en tydlig bild av vad som ska hända och jag känner mig trygg. Jag har koll på mina hinder och jag har en plan om jag drabbas av skrivkramp. Tänkte skriva mer om vad jag gör för att mota skrivkrampen och komma över det hindret, men det får bli en annan gång.

Mitt bästa tips är och kommer alltid att vara: Skriva bara, SKRIV!

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Elina,

Så himla smart att ha en hinderplan, jag skriver som bäst när jag vet att jag har en deadline för då blir det mer som att man tar tag i det på ett sätt. När jag får skrivkramp så lägger jag ofta det ifrån mig men processen fortsätter ofta i huvudet och rätt som det är så har orden kommit tillbaka 😊

detkaosvikallarvardag.com
minasvarld
minasvarld,
Det är just det som är så härligt. Att skrivandet pågår även om man inte skriver 😊
nouw.com/minasvarld
Maria,

Jag kan ha så många ideer i huvudet men ibland (eller rätt ofta) har jag svårt att föra över dem till skriven text. Vet inte om min hjärna tänker snabbare än vad jag skriver

mariasliv.net
minasvarld
minasvarld,
Ha ha...så kan det vara. Hjärnan arbetar hårdare på något sätt. Kan känna igen mig i det och kan ha en scen som verkar riktigt bra i mitt huvud men när jag sedan ska skriva den blir det inte bra alls 😊
nouw.com/minasvarld
Popprinsessan,

För mig är det applicerbart även på jobbet, med en deadline jobbar jag bäst. När jag har det lite lugnt på jobbet och inga direkta tider att passa så jobbar jag faktiskt mycket sämre. Får inte alls lika mycket gjort, trots att jag har all tid i världen!

www.popprinsessan.se
minasvarld
minasvarld,
Tro att man slappnar av för mycket när det inte finns någon deadline 😊
nouw.com/minasvarld

jag uppfattar det som om när jag har lite att göra får jag ännu mindre stt göra. Jag känner mig dessutom mindre motiverad. Och tvärtom om jag har mycket att göra

Kram Kajsa


www.bland-kastruller-och-vinglas.se
minasvarld
minasvarld,
Så fungerar jag också. Jag mår heller inte bra när jag har för lite att göra och om jag har lite för mycket kan jag bubbla och göra jobbet utan att ens tänka 😊
nouw.com/minasvarld
Fnulan,

Ja det där med att yttre utmaningar som man inte kan ta kontroll över förstör mycket för oss i våra kreativa hjärnor. Sen plötsligt så lossnar det!

www.fnulan.se
minasvarld
minasvarld,
Tur att det lossnar emellanåt för annars hade det blivit riktigt tråkigt 😊
nouw.com/minasvarld
Marie,

Skrivkamp är här också emellanåt och det är drygt, men i regel skriver jag ändå som du säger och oftast lossar det ändå

sweetwordsbymirre.com
minasvarld
minasvarld,
Det brukar släppa i någon formulering och då gäller det att hänga med för det kan gå undan 😉
nouw.com/minasvarld
Linda Odelmar,

Skriver alltid två timmar om dagen, inte alltid på något projekt, om jag inte kommer på vad jag ska skriva just då, skriver jag om det jag har lust att skriva om och sparar för att använda senare

www.nouw.com/silverblomma
minasvarld
minasvarld,
Skönt att kunna göra det. Jag har svårt för att bara sätta mig och skriva och först måste jag bearbeta det jag ska skriva i huvudet.
nouw.com/minasvarld
Madde ,

Det ligger nog en hel del i det du skriver. Tänker mest på att man skriver som bäst då man mår sämre. Kan tänka mig att det blir en hel del känsla i det då.

www.nouw.com/madelena
minasvarld
minasvarld,
Det är nog just därför. Det blir en annan inlevelse när man mår sämre och därför kommer man djupare i skapandet.
nouw.com/minasvarld
sofiefriden
sofiefriden,

Ja håller med om att man bara ska skriva för ibland har man så mycket man vill ha ut på skrift men om tankarna är för många just då blockas man lite av hur man ska skriva så blir det genast svårt. Man kan ju alltid gå tillbaka och radera eller fylla i om man sen missat något. 😁

nouw.com/sofiefriden
minasvarld
minasvarld,
Det är roligt att gå tillbaka och läsa saker man tidigare skrivit. Tänk så många tankar man har i vissa perioder.
nouw.com/minasvarld
Michelle
,

Det är bra o skriva jag brukar skruva dikter när jag går igenom nått svårt som tex nör jag förlorade mkn bösta vän för tre pr sen då var det mkt anteckningar för stt kunna bearbeta sorgen . Sp håller med dej det är nyttigt o skriva

minasvarld
minasvarld,

Att skriva som terapi kan vara riktigt bra. Skriva av sig är något som hjälp mig mycket genom åren <3

nouw.com/minasvarld