Hur har redigeringen gått?

Det är i redigeringen som romanen skapas sägs det. Visst ligger det mycket i det. Processen är lång och kan vara mödosam, men det är något som måste göras och den är viktig för att det ska bli så bra som möjligt. Hur har det gått med min redigering kan man då undra?

För några veckor sedan skrev jag om Råmanus och nästa steg, vilket innebar en start av något som kommer att ta tid. Jag har tidigare redigerat min första roman. Den blev jag däremot aldrig färdig med då sjukdom och annat kom emellan. Jag kommer att återkomma till den romanen, men nu ska jag kika närmare på en roman jag skrev för ett år sedan. En presentation av den kommer längre fram.

Hur har redigeringen gått?
I ärlighetens namn ska jag säga att jag inte kommit speciellt långt. Jag har börjat läsa, skrivit små anteckningar över saker att ändra och skapat mig en bild av vad det är jag behöver göra för att detta manus ska bli bättre. Sedan har den ena efter den andra saken kommit i vägen och det är sorgligt att inse att jag inte kommit längre än jag gjort på den här tiden. Självklart är ingen skada skedd i och med det, men jag hade hoppats på mer.

Med allt annat som jag åtar mig i livet just nu har det varit svårt att få tiden att räcka till, men den tiden ska jag ta mig för detta i framtiden. Detta är viktigt för mig och jag tänker inte låta dessa manus bara ligga och skräpa.
Som ett nästa steg tänker jag då bara fortsätta helt enkelt. det som däremot slår mig när jag läser mitt manus är att jag gillar berättelsen. Annars brukar jag vara oerhört kritisk till det jag har skrivit. Jag vet att jag har mycket jobb kvar med detta manus, men om jag bara kan vidga ut min berättelse med några drivande scener, gestalta ännu lite mer och vidga ut miljöerna en aning så kommer det att bli riktigt bra.

Olikt mig att ge beröm
Tror aldrig att jag berömt mig själv på detta vis innan och jag blir förvånad. Att jag inte kommit så långt som jag har tänkt mig skulle kunna skapat en kritik mot mig själv, men jag har lovat mig själv att ta det mera med ro. Kanske behöver mina manus den här tiden för att mogna och sedan blomma ut. Ingen vet och det är bara jag som kan göra någonting åt det. Jag kommer göra någonting åt det.

Genom redigeringen ska jag bära med mig känslan av att just detta manus kanske kan bli det allra bästa jag skrivit. Jag ska i alla fall göra mitt bästa för att det ska bli sitt allra bästa jag innan jag är klar med det. Ser fram emot många härliga stunder och mindre otrevliga stunder med min huvudkaraktär Johanna. Vi har kampats ihop förut och jag har satt henne i många besvärliga situationer som jag även hjälpt henne ur. Nu ska hon få liv på riktigt tycker jag och gå in i nästa steg av redigeringen. Vad ska vara kvar, vad behöver bli bättre och vad ska läggas till? Jag blir glad av att tänka på detta och bli mer taggad att fortsätta nu.

Det kanske inte gått så bra som jag tänkt mig ännu, men jag tror det kommer om jag bara fortsätter. Jag är taggad och försöker hitta den allra bästa världen för Johanna att både skrämmas och räddas. Så spännande!

Kram Mina


Gillar

Kommentarer