Hur har redigeringen gått?

Det är i redigeringen som romanen skapas sägs det. Visst ligger det mycket i det. Processen är lång och kan vara mödosam, men det är något som måste göras och den är viktig för att det ska bli så bra som möjligt. Hur har det gått med min redigering kan man då undra?

För några veckor sedan skrev jag om Råmanus och nästa steg, vilket innebar en start av något som kommer att ta tid. Jag har tidigare redigerat min första roman. Den blev jag däremot aldrig färdig med då sjukdom och annat kom emellan. Jag kommer att återkomma till den romanen, men nu ska jag kika närmare på en roman jag skrev för ett år sedan. En presentation av den kommer längre fram.

Hur har redigeringen gått?
I ärlighetens namn ska jag säga att jag inte kommit speciellt långt. Jag har börjat läsa, skrivit små anteckningar över saker att ändra och skapat mig en bild av vad det är jag behöver göra för att detta manus ska bli bättre. Sedan har den ena efter den andra saken kommit i vägen och det är sorgligt att inse att jag inte kommit längre än jag gjort på den här tiden. Självklart är ingen skada skedd i och med det, men jag hade hoppats på mer.

Med allt annat som jag åtar mig i livet just nu har det varit svårt att få tiden att räcka till, men den tiden ska jag ta mig för detta i framtiden. Detta är viktigt för mig och jag tänker inte låta dessa manus bara ligga och skräpa.
Som ett nästa steg tänker jag då bara fortsätta helt enkelt. det som däremot slår mig när jag läser mitt manus är att jag gillar berättelsen. Annars brukar jag vara oerhört kritisk till det jag har skrivit. Jag vet att jag har mycket jobb kvar med detta manus, men om jag bara kan vidga ut min berättelse med några drivande scener, gestalta ännu lite mer och vidga ut miljöerna en aning så kommer det att bli riktigt bra.

Olikt mig att ge beröm
Tror aldrig att jag berömt mig själv på detta vis innan och jag blir förvånad. Att jag inte kommit så långt som jag har tänkt mig skulle kunna skapat en kritik mot mig själv, men jag har lovat mig själv att ta det mera med ro. Kanske behöver mina manus den här tiden för att mogna och sedan blomma ut. Ingen vet och det är bara jag som kan göra någonting åt det. Jag kommer göra någonting åt det.

Genom redigeringen ska jag bära med mig känslan av att just detta manus kanske kan bli det allra bästa jag skrivit. Jag ska i alla fall göra mitt bästa för att det ska bli sitt allra bästa jag innan jag är klar med det. Ser fram emot många härliga stunder och mindre otrevliga stunder med min huvudkaraktär Johanna. Vi har kampats ihop förut och jag har satt henne i många besvärliga situationer som jag även hjälpt henne ur. Nu ska hon få liv på riktigt tycker jag och gå in i nästa steg av redigeringen. Vad ska vara kvar, vad behöver bli bättre och vad ska läggas till? Jag blir glad av att tänka på detta och bli mer taggad att fortsätta nu.

Det kanske inte gått så bra som jag tänkt mig ännu, men jag tror det kommer om jag bara fortsätter. Jag är taggad och försöker hitta den allra bästa världen för Johanna att både skrämmas och räddas. Så spännande!

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Diana Saelöen,

Heja dig som kan berömma dig själv, du har ju gjort ett jättejobb redan. Sonen min har skrivit 6 eller 7 böcker i en serie men har inte lämnat in någon, han sitter fortfarande och redigerar och ser efter att inget i böckerna är motsägelsefullt. Verkligen ett stort och viktigt jobb. Du har ju så rätt när du säger att du inte bara ska låta det ligga. Viktigt att slutföra.

nouw.com/fibrolivet
minasvarld
minasvarld,
Intressant att skriva en hel serie. Redigeringen är verkligen viktig och den kan man inte fuska med.
nouw.com/minasvarld
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,

va grym du är som skriver en bok den längtar jag till att få läsa=).det är viktigt att slutföra =)

nouw.com/2barnsmammaochfru
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3
nouw.com/minasvarld
ullie,

va glad du kommit så långt du r ju grym . en jätte bra chANS bara o fortsätta =)

weberskold.se
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3
nouw.com/minasvarld
Kamillas ,

Det ska bli så spännande att läsa boken när den kommer ut. Du är verkligen så grym

kamillaskamera.com/
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3
nouw.com/minasvarld
michelle
,

det är viktigt o ge beröm till det man gör för att öka sitt självförtroende för att fortsätta me det man gör. tycker det var bra att du kände du kunde ge dej själv beröm 😊

minasvarld
minasvarld,
Ja, det är något jag är riktigt dålig på annars, men in bland måste man peppa sig själv en aning.
nouw.com/minasvarld
Madde ,

Det är så spännande med din bok och att få följa din författarresa. Viktigt att kunna ge beröm till sig själv, men så dåliga vi är på det.

www.nouw.com/madelena
minasvarld
minasvarld,
Kul att du tycker det <3
nouw.com/minasvarld
Elina,

Att du gillar själva berättelsen är ju ett gott tecken! Sen finns det ju alltid mycket som kan göras och finslipas, det är bättre att det tar tid än att stressa fram det anser jag. Även om man emellanåt bara vill att det ska bli klart!

detkaosvikallarvardag.com
minasvarld
minasvarld,
Ja, det måste få ta sin tid <3
nouw.com/minasvarld
jossan,

spännande! Men redigeringen kommer kanske när du minst anar det?
Ibland kan de ju vara så. Hoppas de släpper iallafall 😊

josefiness.com
minasvarld
minasvarld,
Ja, det får bli som det blir. Ingen idé att stressa på något för då blir det inte bra
nouw.com/minasvarld
corkystyle
corkystyle,

Det är ändå väldigt häftigt att du gett dig in på att skriva en roman. Det är väldigt smart av dig att låta det ta sin tid och att du inte stressar fram något. Då skulle det inte bli så bra tror jag. Bra jobbat och fortsätt så.

nouw.com/corkystyle
minasvarld
minasvarld,
Detta är min tredje, men redigeringarna är inte klara ännu 😉
nouw.com/minasvarld
Hannas krypin,

Jag blir så nyfiken på att läsa dina romaner som du har liggandes. Det smakprovet vi fick för ett tag sedan på en av dina texter var ju hur bra som helst. Blir glad att läsa att du gillar din berättelse. Det är så ofta man är sin egen värsta kritiker.

hannafialotta.blogg.se
minasvarld
minasvarld,
Blir så glad av att läsa detta <3
nouw.com/minasvarld