Jobba hemma innebär både för- och nackdelar

Efter tre års distansstudier och ett antal timmars hemmasittande kände jag i våras att det var riktigt skönt att komma ut och ha någonstans att åka varje dag. Visst är det skönt att vara hemma, men är det verkligen det bästa?

Visst är det en frihet att kunna jobba hemma och kunna jobba när man vill, allt beror så klart på vilket jobb man har. Under min studietid jobbade jag som premiumvärd på Stockholm Live och det var perfekt för då kom man ut och träffade människor. Under pandemin blev det inget av något och då märkte jag verkligen vad det gjorde med mig att bara vara hemma.

Jobba hemma innebär både för- och nackdelar
De tre år jag studerade gjorde jag det på distans. Det innebar att jag var hemma och gjorde det mesta arbetet och det hade självklart sina fördelar. Jag behövde inte åka någonstans, jag hade alla böcker i närheten, jag kunde plugga vilka tider jag ville och samtidigt finnas i närheten för barnen. Självklart skulle jag kunna komma på en rad fler fördelar, men det fanns också nackdelar.

När man är hemma finns det alltid annat att göra. Plocka ur diskmaskinen, tvätta, plocka undan och varför inte rensa den där högen man la där dagen innan som man skulle ta när man fick tid. Jag märkte också att det nästan alltid var någon annan hemma. Barn som skulle till skolan och som kom därifrån. En man som jobbade skift och till slut insåg jag att det aldrig fanns någon lugn och ro i att sitta hemma. Visst testade jag att sitta på biblioteket, men även där kom jag på saker som inte fungerade. Den största nackdelen måste jag nog ändå säga är det sociala. Att bara vara hemma och skriva med människor och enbart träffa de allra närmaste fungerar inte i längden. Det fungerade för mig så länge jag kunde jobba med event, men när det försvann kändes det väldigt tomt.

En balans är det bästa
Nu har jag pluggat klart på heltid och jobbar i stället. Just i dag har jag suttit hemma och jobbat, men det har fungerat. Däremot finns de där nackdelarna även i detta. Jag har svårt att avskärma mig och jag tar lätt tag i andra saker här hemma också. Det är alltid någon som vill säga något, för jag är ju ändå hemma. Samtidigt är det riktigt skönt i bland att slippa gå upp tidigt och åka till jobbet. Man kan dricka morgonkaffet i pyjamasbyxorna och man kan sitta där i soffan med oborstat hår och en tofs uppe på huvudet.

Däremot gillar jag mer att gå upp och göra mig i ordning för att åka i väg någonstans. Jag gillar att träffa människor och jag gillar att det blir mer på riktigt när man inte sitter hemma i hemmets lugna vrå. Det känns mer professionellt på något viss och som de sociala varelser vi är tror jag att vi behöver träffa andra människor för att fungera. Visst tackar jag inte nej till att sitta hemma och jobba ibland, men helt klart vill jag ha en balans för att jag ska fungera. Det gör även att man måste vara mer strukturerad med det som ska göras hemma och man måste planera för att det ska fungera även när man inte är hemma. Det är nyttigt för alla i familjen tror jag. Barnen får ta lite mer ansvar och man själv får komma ut och känna att man har något som faktiskt är ens eget.

Vad tycker ni om att enbart sitta hemma och jobba/plugga?

Kram Mina


Gillar

Kommentarer