Kan man skriva om saker man inte upplevt?

Alla romaner är inte självbiografier och allt som skrivs är inte sant. Att skriva handlar om att hitta på och att skapa något som är trovärdigt utan att egentligen ha några belägg för det. Visst vill man hålla sig så nära sanningen som möjligt, men det är mycket roligare att spåna iväg.

Denna vecka får Johanna vila en stund och i ställe ska jag ta upp en annan del av skrivandet. Den där delen som utmanar mig när jag skriver och får mig att vilja undersöka saker ännu mer. den där delen av mig själv som kommer fram när jag kan fantisera om precis vad som helst. Jag fick höra att jag som liten hade livlig fantasi, den där fantasin är något jag har användning av i dag kan jag säga. Om jag bara använder den rätt kan den vara en guldgruva.

Kan man skriva om saker man inte upplevt?
Jag har skrivit om resor till Berlin, men aldrig varit där. Jag har skrivit om middagar på restauranger som inte finns, misshandel, gator jag aldrig besökt sjukhusbesök och akutmottagningar. Många berättelser och scener som jag aldrig själv upplevt, men skrivit om i alla fall. Kan man verkligen göra så?
Det mesta som skrivs i litteraturen är påhittat. Mord, misshandel och kränkningar. Tänk om alla som skrev behövde ha upplevt allt de skriver om för att kunna skriva om det. Så är inte fallet och det är fullt möjligt att hitta på vad som helst. Bara man inte hänger ut någon vid dess fulla namn och kränker någon personligen kan man spåna i väg hur mycket som helst. en fiktiv berättelse är just fiktiv.

Självklart är det enklare att skriva om något man upplevt. Som i det senaste manuset jag skrev om Minna, där hon drabbas av en utmattning. Där hade jag mycket gratis och kunde använda mina gena erfarenheter för at få till berättelsen, men det är inte nödvändigt och därför behövs research. Att fråga någon som vet, söka på nätet eller kontakta någon som kan hjälpa till och göra berättelsen så trovärdig som möjligt. Det arbetet är väldigt givande och det ger både kunskap och nya idéer.

Allt man skriver om måste inte vara sant
Tjusningen med att skriva fiktivt är att det är enbart fantasin som sätter gränser. Jag kan skapa vad som helst. Sjukhus, karaktärer, restauranger, händelser och jag kan göra vad jag vill med vem som helst. Helt utan att jag blir dömd för det. Jag kan välja att någon ska leva eller dö. Hur de ska dö, vart och jag kan välja vilka människor som ska träffa varandra och vad som ska hända. Jag bara älskar det och ibland kan det vara en skön verklighetsflykt. Att leva någon annans liv för en stund. För att få perspektiv eller bara för att roas för en stund.

Det man skriver behöver inte vara sant. Jag är fri att hitta på vad som helst så länge jag poängterar att allt är påhittat. En vän till mig frågade en gång om hon fanns med i det manuset jag skrev då. Det fick mig verkligen att skratta för visst fanns hennes namn med och en egenskap hon har, men i övrigt var de raka motsatsen.
En annan vän tyckte hon skulle passa sig så hon inte råkade illa ut i min nästa scen och så vidare. Dessa saker får mig att skratta och visst hämtar man inspirationen från verkligheten, men karaktärer kan vara skapade från många olika personer. Tänka att få skapa på det viset, det är verkligen underbart.

Jag fortsätter helt enkelt att hitta på saker. För jag vet att man ska vara ärlig, men som författare har man rätten att hitta på precis vad man vill. Jag har ingen intention att skriva självbiografiskt för det är inte kul. Det här med att hitta på är mycket roligare än någon annans liv. Funderar just nu på hur jag ska låta nästa offer försvinna i nästa projekt. Det är något att bita i det!

#författardrömmar #skrivblogg #skrivdrömmar

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Yasminegill
Yasminegill,

Klart man ska få hitta på, spåna iväg, försvinna in i sin fantasi. Det är ju det som är så fantastiskt med att få skriva

nouw.com/yasminegill
minasvarld
minasvarld,
Det är en härlig känsla att få skapa på det viset <3
nouw.com/minasvarld

Ja det är väl i skrivandet man väcker sin fantasi och livets inre 😊 . Jag tänker lite att det är ganska bra att författare inte upplevt allt de skriver om. Tänk Stephen King som ett exempel, det är mycket han skrivit som jag verkligen inte hoppas någon for genomlida ;D . Lika tänker jag alla böcker om mord. Sedan är det ju olika genre också väljer man att skriva självbiografier så bör man ju upplevt men annars är det väl ens inre fantasi som får skapa 😊 .

www.saramadeleine.se
minasvarld
minasvarld,
Inte ens alla självbiografier är sanningsenliga fullt ut. Oftast spetsas händelser även där till för att de ska bli mer läsvänliga.
nouw.com/minasvarld

Kul att hitta på historier och är man bra på det blir det bra.

Kram Kajsa

www.bland-kastruller-och-vinglas.se
minasvarld
minasvarld,
Det är verkligen kul <3
nouw.com/minasvarld
Amanda,

Jag håller med dig. Det bästa med att skriva är väl att man får bestämma allt och hur det ska gå. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Jag borde läsa dina inlägg oftare för dom ger mig sug efter att börja skriva 😊

amandizan.wordpress.com
minasvarld
minasvarld,
Kul att läsa hur du inspireras <3
nouw.com/minasvarld
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,

Kul att kunna skapa sina egna historier och noveller och om man älskar det och är bra på det så blir det ju bra =) ha en fortsatt mysig onsdag =)

nouw.com/2barnsmammaochfru
minasvarld
minasvarld,
Det är verkligen roligt <3
nouw.com/minasvarld
Hannas krypin,

Tycker det är ett konstigt resonemang att man som författare inte skulle få hitta på vad som helst att skriva om utan måste skriva om det man själv upplevt. Det är väl det som är det fantastiska med att skriva. Precis som du skriver så är det ju bara fantasin som sätter begränsningarna. Nej fortsätt skriva om det du vill och inspireras av. Oavsett om det är självupplevt eller inte.

hannafialotta.blogg.se
minasvarld
minasvarld,
man lär sig mycket också när man skriver om saker man inte vet något om. Att utforska det man inte vet är oerhört givande <3
nouw.com/minasvarld
Kamillas ,

Självklart kan man skriva om sånt man själv inte upplevt. Hur uppkommer annars alla sagor och berättelser? Det handlar ju om att kunna berätta och fantisera och att ha den förmågan att kunna måla upp storys

kamillaskamera.com/
minasvarld
minasvarld,
Det är då man kan hitta på saker utan att det blir fel och man talar osanning 😉
nouw.com/minasvarld
fighterwomen85
fighterwomen85,

Mycket finns ju att hitta på nätet. Sen kan man sätta sig in själv hur man tror att man skulle känna & tänka. När man blir misshandlad, hamna på akuten, bli rånad t.ex.

Alla författare är olika. Å det är ju olika personer åxå, så. Det är helt Okej att skriva om det du vill skriva om. Skriv om det som känns bäst för dig ❤️

Du får titta på deckare filmer filmer & få inspiration 😀

Glad midsommar❣️💐🌿😃

nouw.com/fighterwomen85
minasvarld
minasvarld,
En känsla kan man alltid tänka sig fram till, det har du så rätt i. Det finns inget rätt och fel heller för en känsla är så individuell.
nouw.com/minasvarld
corkystyle
corkystyle,

Självklart att man kan skriva om saker man inte själv har upplevt när man skriver en bok som tex är en roman. Däremot är det en biografi som måste man skriva om vad man själv upplevt för då är boken ens egna livshistoria. Önskar dig en glad midsommar och att du får en bra helg.

nouw.com/corkystyle
minasvarld
minasvarld,
Även i självbiografier ingår en hel del tillspetsade situationer bara för att boken ska bli mer läsvänllig
nouw.com/minasvarld
Mirre,

Ja att skriva lite utifrån egna erfarenheter det är ju ibland det som får en att kunna skriva hur mycket som helst, det har jag använt mig mycket av då jag skrev mina skoluppgifter =D

sweetwordsbymirre.com
minasvarld
minasvarld,
Att använda egna upplevelser gör det man skriver mer trovärdigt
nouw.com/minasvarld