Kom ur skrivkrampen

Alla som skriver drabbas någon gång av skrivkramp och den kan drabbas oss olika hårt. Vissa rycker på axlarna och lägger bort det de skriver på medan andra hamnar i en kris och vet inte hur de ska ta sig ur den. Den kan pågå olika länge och drabba oss i olika grad, men hur som helst är den besvärande och kräver någon typ av plan för hur vi ska komma ur den.

Tidigt i mitt skrivande liv hade jag en bild av det som otroligt stimulerande. Något man gjorde av lust och som bara kom till en med ljuvlig inspiration och glädje. Det är inte riktigt den bilden jag har i dag. Förra veckan skrev jag om vad som hindrar mig från att skriva, mer om det kan ni läsa HÄR. I dag tänkte jag i stället bjuda på de tankar jag har om skrivkramp och vad jag gör när den drabbar mig.

Vi drabbas olika hårt
Beroende på vad vi gör med vårt skrivande är det olika viktigt för oss. Är det ett sätt att tjäna pengar är det viktigt på ett sätt. Är det enbart något vi gör för att få utlopp för vår kreativitet är det viktigt på ett annat sätt. Oavsett på vilket sätt skrivandet är viktigt för oss gäller det att skriva för att få ur oss det vi önskar. Drabbas vi av skrivkramp kan det vara en stor börda att bära. Jag har drabbats flera gånger och i alla fall har det berott på yttre omständigheter. Livet har kommit emellan och jag har behövt lagt min tid på annat och sedan haft svårt att komma igång igen. På kursen i kreativt skrivande gjorde vi en uppgift där vi skulle analysera vårt eget skrivande och det var riktigt intressant.

Jag hittade flera saker som var mitt problem och med hjälpa av tips i en bok hittade jag saker som jag kan göra för att komma ur skrivkrampen. I boken Fängsla dina läsare tas 34 tips upp, men jag har valt ut några bara som jag använder mig av. De har hjälpt mig många gånger, även om det vissa gånger har kvittat hur jag än har gjort så sitter orden bara fast.

Kom ur skrivkrampen
Olika saker fungerar olika bra beroende på när vi drabbas av skrivproblemen. Det gäller att hitta det som fungerar vid just det tillfället och därför har jag valt de jag alltid tar till. Det finns mängder med saker att ta till sig och alla de 34 tipsen är användbara.

Var och när skriver du som bäst
Skriver man dåligt på söndagskvällar kanske det är bättre att låta bli att göra det. Hitta i stället en bättre tid och försök skriva där och då.

Släpp prestationskraven
Denna är väldigt svår för mig som drivs av prestation. Däremot har den fungerat då jag tänkt för mycket på vad jag ska skriva och att jag ska göra det bra. I stället har jag bara skrivit och tänkt att jag kan stryka det sedan eller redigera det så att det blir bättre. Skriv bara, SKRIV!

Skapa rutiner och planera
Vi skriver även om vi inte skriver. Planera därför vad som ska skrivas och gör en lista på vad kapitlen ska handla om, eller för den delen vilka texter du vill skriva. Med en bra planering är det enklare att sätta sig på sin utvalda skrivtid och skriva. Vet man vad man ska skriva är det enklare.

Hitta passionen i manuset
Varför vill jag skriva just detta? Vad vill jag säga med min text?
Detta kan skapa en lust att skriva och har man bara ett mål med skrivandet kan den ta dig förbi hindren och skrivkrampen bara för att man verkligen vill. Det ska inte vara ett måste att skriva för då låser det sig lätt. I stället ska lusten att skriva finnas där och det triggar igång skapandet. Ha kul helt enkelt!

Inled med att redigera föregående kapitel
Detta kan göra att du lättare kommer in i vad du tidigare skrivit och på så vis hamnar i berättelsen. Det får dig att blicka framåt och se vad som ska hända härnäst och det kan göra att man bubblar över av idéer. Detta är något som jag gjort många gånger efter ett längre skrivuppehåll bara för att komma in i allt igen. Detta tillsammans med min kapitelplanering fungerar som ett bränsle och gör att jag kan ta tag i det igen

Belöna dig själv
Inget triggar oss lika mycket som att bli belönade. Varför inte bestämma sig för att skriva och sedan veta att det finns en belöning när man är klar. Visst finns det två belöningar då och man kan klappa sig själv på axeln. Belöningen ska vara något som man verkligen vill eller något som man är sugen på. Jag brukar belöna mig själv med tid för annat. Om jag bara skriver det där kapitlet eller den där timmen får jag göra något annat sedan. Många gånger har jag fått feeling och skrivit på, men det får bara ses som trippel belöning.

Veta vad man skriva skriva nästa gång
När skrivpasset avslutas är det bra att veta vad man ska börja med att skriva nästa gång. Återigen, planering!
Ska man varje gång ett skrivpass börjar komma på vad som ska hända då blir det svårt att börja. Jag vet alltid vad mitt nästa kapitel ska handla om och det gör att jag kan lättare komma igång med skrivandet och undvika att sitta där och stirra på tangentbordet utan att finna orden. Jag är en sån där skribent som har svårt att komma på första meningen, men när den väl är skriven rinner orden bara i väg.

Det finns många tips
Jag nöjer mig med dessa för stunden även om jag skulle kunna skriva flera sidor om detta. Att undvika frustrationen runt skrivandet är bra och det blir lite vad vi gör det till. Jag har varit irriterad och frustrerad många gånger. Det gäller bara då att acceptera situationen och ta det för vad det är. Sänk kraven en aning och var glad för varje ord som skrivs. Vissa dagar kan man skriva i flera timmar och andra dagar kanske det bara blir en. Allt som skrivs är bättre än ingenting. Tips för att undvika skrivkramp kan jag tyvärr inte komma med för det finns många faktorer som gör att vi hamnar där.

Skriv för att det är kul och stimulerar din kreativitet, då blir det som bäst. Alla texter kan bli bättre och det är därför de redigeras. Det är i redigeringen det händer säger de som vet och det kan jag hålla med om. Skriv bara, SKRIV!

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Fnulan ,

Igår hade jag verkligen skrivkramp men det är nog annan skrivkramp än den du har❤❤❤❤❤

www.fnulan.se
minasvarld
minasvarld,
Vi drabbas alla av olika typer av skrivkramp <3
nouw.com/minasvarld
Popprinsessan
Popprinsessan,

Bra tips! Jag upplever också skrivkramp med bloggen när jag inte skrivit varje dag. Om jag låter en dag gå så blir det lätt två och sedan tycker jag inte något känns intressant att skriva om. Nada! Då gäller det bara för mig att, precis som du skriver, skriva! Vad som helst. Bara sitta där och låta fingrarna flyga lite över tangenterna. Det blir kanske inte "årets inlägg" men ett inlägg som gör att jag nästa dag har lättare att hitta tillbaka igen.

nouw.com/popprinsessan
minasvarld
minasvarld,
Det brukar oftast släppa bara man skriver något 😊 Ibland kan det bli enbart en massa blaj, men det kan bli riktigt bra det också 😊
nouw.com/minasvarld
Marie,

Jag kan bara instämma med kommentaren ovan, ibland då man fåpr in flyt i bloggandet så får man skrivkamp porecis så att hoppar men en dag eller väntar långt in sent på efm kvällen då kommer man inte på ngt

sweetwordsbymirre.com
minasvarld
minasvarld,
Har också svårt att få till något på kvällarna. Jag kan skriva om jag vet vad jag kan skriva om då, men annars blir det meste n stress att pressa ur sig något.
nouw.com/minasvarld
Madde,

Det var riktigt bra tips. Tänker att det kan användas på bloggen också då torkan sätter in.

www.nouw.com/madelena
minasvarld
minasvarld,
Diana Saelöen,

Bra tips - och bra med en sådan bok - just att fängsla läsarna som var dess titel är ju så viktig. Jag skriver inte på någon bok just idag - men sonen gör det så ska tipsa honom. Sen kan ju alla dina tips användas även på bloggskrivande förstås. Jag skriver mycket i jobbet och där är det en blandning av fakta och berättande om verkliga människor - en kombo som kan vara svår ibland.

nouw.com/fibrolivet
minasvarld
minasvarld,
Det är en bra bok och där finns många tips och trix som är användbara 😊
nouw.com/minasvarld
Linda Odelmar,

Alltid bra med tips, finns många olika sätt att ta sig ur skrivkrampen, precis som du skriver..

www.nouw.com/silverblomma
minasvarld
minasvarld,
Ja, det gäller bara att hitta sina egna knep 😊
nouw.com/minasvarld
Kamilla,

Jag skriver själv en hel del och tycker du ger toppen tips. Tror att om man börjar tänka att man måste skriva och få fram material då blir det för stor prestationskrav som äter upp glädjen. Jag skriver när lusten kommer ...

kamillaskamera.com/
minasvarld
minasvarld,
Kul att du gillade det <3 Pressen är verkligen den största fienden, men kan även vara som bensin på elden för mig.
nouw.com/minasvarld
Annika Andebark,

Tack för bra tips! Kommer dela länken på min sida där jag samla skrivtips!

www.andebark.se
minasvarld
minasvarld,
Åh, vad roligt att läsa detta. Det gjorde min dag <3
nouw.com/minasvarld
Chaly,

Jag skriver upp idéer i anteckningar på mobilen och tar fram de när det tryter. Annars är ditt tips om flödesskrivning bra att bara skriva utan prestationskrav! Härligt.

www.chaly.se/
minasvarld
minasvarld,

Ja, det brukar fungera för att komma ur krampen riktigt bra 😊

nouw.com/minasvarld
Malin Lundskog,

Flödesskrivning hjälper massor. Och att ha en skrivkompis. Att "bota" skrivkramp funkar egentligen på samma sätt som vad som helst i livet som är motigt tycker jag. Bra tips här! PS. Jag startade nyss podden Skriverier med Malin och Cilla, tillsammans med min skrivkompis. I vårt senast avsnitt pratade jag om det du du började med: att det bara var inspiration och lust 😉

www.malinlundskog.se
minasvarld
minasvarld,
Måste lyssna på podden ❤ låter intressant ❤
nouw.com/minasvarld