Läser på ett annat sätt

I flera års tid har jag studerat litteratur, skrivande och texter. Detta har förändrat min syn på mycket och senaste när jag läste en roman upptäckte jag något som har förändrats även med min läsning.

Många böcker har det blivit genom åren och många texter har jag även skrivit, både bra och dåliga ska erkännas. Jag kommer aldrig sluta läsa och jag kommer aldrig sluta att skriva. Listan över romaner att läsa är lång och idéer på nya texter kommer jag aldrig sakna. Efter mina studier om litteratur och skrivande däremot har mycket förändrats. Mitt skrivande, men även mitt läsande.

Läser på ett annat sätt
När jag valde att lära mig mer om skrivande för att utveckla mina texter och komma någonstans hade jag inte räknat med att även läsningen skulle förändras. Jag har alltid tidigare läst enbart som tidsfördriv, för nöjes skull och för att fly bort från allt annat. Den delen har inte förändrats. Däremot har jag genom studierna i kreativt skrivande lärt mig att läsningen är en av de viktigaste sakerna när det kommer till att kunna skriva romaner. Att läsa andras böcker för att se hur de skriver och finna sin egen stil. Ta till sig texter och se hur andra har gjort är en av de sakerna man lär sig mest på.

Jag har läst mängder med böcker genom åren och har alltid fokuserat på berättelsen i sig. Numera läser jag på ett helt annat sätt, även om jag såklart sätter berättelsen först. För mig ska en roman berättas utan att man hänger upp sig på språket och den ska hela tiden ta mig framåt för att jag ska bli road.
Däremot läser jag på ett annat sätt nu. Jag tar till mig hur berättelsen är upplagd, hur karaktärerna framställs, vem som berättar och hur, men även hur den dramaturgiska kurvan ser ut. Detta gör att jag läser på ett annat sätt och det är på gott och ont kan jag lova.

Delaktig i berättandet
Jag har nämligen märkt att jag är mer delaktig i hur berättelsen berättas och hur den skrivs, vilket var saker jag inte ens tänkte på innan. Att lära sig hur man skriver, hur man gestaltar miljöer och karaktärer, vart vändpunkterna ska komma och hur dramaturgin gör hela berättelse har skapat en annan delaktighet. Jag har aldrig tidigare tänkt på den dramaturgiska kurvan för att jag visste inte ens vad det var. Numera följer jag den och jag ser vilka knep och tag författaren har tagit till för att nå sitt mål. Läsningen för mig har blivit djupare och det finns både för och nackdelar med det. Jag använder läsningen som en lärdom för att skriva bättre själv, men samtidigt vill jag roas. Där blir det ibland ett problem när jag läser.

Många gånger märker jag direkt vart vändpunkterna ska komma och flera gånger räknar jag ut saker väldigt tidigt. Visst är många böcker förutsägbara, men med kunskapen blir de ännu mer förutsägbara. egentligen spelar det ingen roll och jag älskar att läsa. Jag älskar att ta del av berättelser som någon skapat och jag älskar att falla in i en annan värld. Det gör ingenting om läsningen har förändrats. Jag lär mig någonting nytt varje gång jag läser och därför kan det till och med vara roligt att se hur andra har gjort. Läsningen för mig kommer alltid att vara lustfylld och målet är att roas. Då spelar det ingen roll om man lyckas lista ut saker lite för tidigt ibland, böckerna är lika bra för det.

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Madde ,

Jag kan tänka mig att det blir så. Att man ser det med andra ögon. Då det kommer till läsandet är jag periodare. Just nu lyssnar jag en del på böcker, och mest som tidsfördriv. Blir en del då jag kör bil. Kan tycka att det är akopplande.

www.nouw.com/madelena
minasvarld
minasvarld,
Jag har svårt att lyssna på böcker. Kan inte koncentrera mig och behöver den fysiska boken för att få ut det mesta av romanen.
nouw.com/minasvarld
Marie,

Kan tro att det blir så, och då även du som skriver själv måste ju också kunna se både bra och dåliga bitar i böcker för att ta egen lärdom av det

sweetwordsbymirre.com
minasvarld
minasvarld,
Man lär sig väldigt mycket av att läsa andras texter ❤
nouw.com/minasvarld
Elina,

Håller med dig att man läser på ett helt annat sett när man skriver själv. Och man analyserar mer men att bara njuta av handlingen. Men man lär sig alltid något när man läser.

detkaosvikallarvardag.com
minasvarld
minasvarld,

Det där minns jag från när jag läste litteraturvetenskap, för mig blev det en djupdykning in i litteraturen som är kvar ännu. Jag blir som dig att jag analyserar mer och tar till mig mer av boken än själva orden. Det är kul på många sätt.

www.saramadeleine.se
minasvarld
minasvarld,
Det är verkligen givande ❤
nouw.com/minasvarld

Låter lite som en yrkesskada...du läser pä ett annat sätt, jag tittar när en lastbil kör förbi, sambon tittar i restaurangkök...man liksom kollar in det man utövar utanför.

Kram Kajsa

www.bland-kastruller-och-vinglas.se
minasvarld
minasvarld,
Ja det är nog så ❤
nouw.com/minasvarld
Kamilla,

En sak som jag tänkt på och lärt mig när jag pluggade in så jag kan undervisa i svenska på högstadiet är att. Det märks om människan säger jag fått höra många sagor som barn, läst mycket själv för de som läser mycket och fått ta del av det berättande språket ofta själva får ett bättre eget skrivande språk.

kamillaskamera.com/
minasvarld
minasvarld,
Det stämmer nog väldigt bra.
nouw.com/minasvarld
Amanda,

Vet du, det är även nånting jag själv har märkt nu när jag läser svenska 1 och gått igenom dramaturgin. Märker mer och mer för varje bok jag läser hur boken är uppbyggd. Det är häftigt. Böcker och läsning kommer alltid vara en passion för mig 😊

amandizan.wordpress.com
minasvarld
minasvarld,
Det är verkligen kul att ta läsningen till ett annat plan ❤
nouw.com/minasvarld
fibrolivet
fibrolivet,

Jag älskar att läsa men också att skriva, språket är väldigt viktigt för mig och hur man färgar berättelsen med ord och språk. Jag försökte förklara det för min son som skriver mycket men som inte läst så mycket pga dyslexi och svårt att förstå det han läser. Han kunde verkligen inte färga sitt språk men efter att han började lyssna på ljudböcker (60 st förra årert) förstår han skillnaden mellan bok och film och vikten av att färga språket. det är något som är väldigt viktigt.

nouw.com/fibrolivet
minasvarld
minasvarld,
Tror det är en viktiglärdom när man skriver att man "läst" andra berättelser för att lära sig 😊
nouw.com/minasvarld
Sandra Jönsson,

Jag känner så väl igen mig i det du skriver, varje gång man läser studerar man också. Även jag älskar djupet i det, men saknar som du att enbart läsa för att roas. En bok behöver inte vara ett mästerverk för att vara underhållande, tvärtom många gånger. Sedan underskattar många finesserna i vad som klassas som "kiosk"- och "skräplitteratur", Harlequin-författare, som exempel, följer precisa mallar och kan hantverket utan och innan. Vilken genre läser och skriver du främst?

livetmedsandraj.se/
minasvarld
minasvarld,
Jag läser många genrer och roas av dem på olika sätt. Gillar spänningslitteratur och deckare, kan sluta romance och feelgood när jag knner för något lättsamt. Kan även ta mig an en gammal klassiker och älska den. Det jag skriver mest är spänningsromaner, relationsromaner och livsöden.
nouw.com/minasvarld
Popprinsessan
Popprinsessan,

Vad intressant! Har aldrig tänkt på det, men när jag läser det du skriver är det ju eg ganska självklart.
Jag har alltid läst mycket och har alltid läst för mina barn om kvällarna. Tycker att det är jätteviktigt. Min man är inte alls uppväxt med det och fattar inte varför jag läser när jag kan sova 😊

nouw.com/popprinsessan
minasvarld
minasvarld,
Det är samma här. Jag läser och maken fattar inte varför 😊
nouw.com/minasvarld