Läser på ett annat sätt

I flera års tid har jag studerat litteratur, skrivande och texter. Detta har förändrat min syn på mycket och senaste när jag läste en roman upptäckte jag något som har förändrats även med min läsning.

Många böcker har det blivit genom åren och många texter har jag även skrivit, både bra och dåliga ska erkännas. Jag kommer aldrig sluta läsa och jag kommer aldrig sluta att skriva. Listan över romaner att läsa är lång och idéer på nya texter kommer jag aldrig sakna. Efter mina studier om litteratur och skrivande däremot har mycket förändrats. Mitt skrivande, men även mitt läsande.

Läser på ett annat sätt
När jag valde att lära mig mer om skrivande för att utveckla mina texter och komma någonstans hade jag inte räknat med att även läsningen skulle förändras. Jag har alltid tidigare läst enbart som tidsfördriv, för nöjes skull och för att fly bort från allt annat. Den delen har inte förändrats. Däremot har jag genom studierna i kreativt skrivande lärt mig att läsningen är en av de viktigaste sakerna när det kommer till att kunna skriva romaner. Att läsa andras böcker för att se hur de skriver och finna sin egen stil. Ta till sig texter och se hur andra har gjort är en av de sakerna man lär sig mest på.

Jag har läst mängder med böcker genom åren och har alltid fokuserat på berättelsen i sig. Numera läser jag på ett helt annat sätt, även om jag såklart sätter berättelsen först. För mig ska en roman berättas utan att man hänger upp sig på språket och den ska hela tiden ta mig framåt för att jag ska bli road.
Däremot läser jag på ett annat sätt nu. Jag tar till mig hur berättelsen är upplagd, hur karaktärerna framställs, vem som berättar och hur, men även hur den dramaturgiska kurvan ser ut. Detta gör att jag läser på ett annat sätt och det är på gott och ont kan jag lova.

Delaktig i berättandet
Jag har nämligen märkt att jag är mer delaktig i hur berättelsen berättas och hur den skrivs, vilket var saker jag inte ens tänkte på innan. Att lära sig hur man skriver, hur man gestaltar miljöer och karaktärer, vart vändpunkterna ska komma och hur dramaturgin gör hela berättelse har skapat en annan delaktighet. Jag har aldrig tidigare tänkt på den dramaturgiska kurvan för att jag visste inte ens vad det var. Numera följer jag den och jag ser vilka knep och tag författaren har tagit till för att nå sitt mål. Läsningen för mig har blivit djupare och det finns både för och nackdelar med det. Jag använder läsningen som en lärdom för att skriva bättre själv, men samtidigt vill jag roas. Där blir det ibland ett problem när jag läser.

Många gånger märker jag direkt vart vändpunkterna ska komma och flera gånger räknar jag ut saker väldigt tidigt. Visst är många böcker förutsägbara, men med kunskapen blir de ännu mer förutsägbara. egentligen spelar det ingen roll och jag älskar att läsa. Jag älskar att ta del av berättelser som någon skapat och jag älskar att falla in i en annan värld. Det gör ingenting om läsningen har förändrats. Jag lär mig någonting nytt varje gång jag läser och därför kan det till och med vara roligt att se hur andra har gjort. Läsningen för mig kommer alltid att vara lustfylld och målet är att roas. Då spelar det ingen roll om man lyckas lista ut saker lite för tidigt ibland, böckerna är lika bra för det.

Kram Mina


Gillar

Kommentarer