Meningen med att läsa böcker

Att läsa böcker betyder olika saker för olika personer. Avkoppling, ångest, ett måste eller något helt annat. Jag ska försöka berätta vad böcker och läsning betyder för mig och varför jag läser alla dessa böcker. Vad är det egentligen för meningen med det?

Litteraturvetare som jag är. Boknörd. Blivande författare och en rad olika saker. Men man behöver inte vara någonting av detta för att läsa för läsning är mycket mer än så. Läsningen för mig kan i vissa perioder vara livsviktig.

Varför läsa böcker?
Jag har alltid många oläst böcker i min bokhylla och det finns inget bättre än att välja en ny bok att läsa. Där finns böcker i alla genrer och det är det som är tjusningen. Att ha olika berättelser väntande och bara välja och vraka. Normalt sett läser jag flera böcker under en månad och under en sommar kan det lätt bli tjugo böcker. Men varför lägger jag så mycket tid på att läsa? Varför ägnar jag så mycket tid åt att ta del av en annan värld?

För att det inte är min värld och för att jag kan fly men svaret är inte så enkelt. Visst läser jag för att koppla va, fly in i en annan värld och bara förlora mig. Ta del av andras problem och bara släppa sina egna för en stund. Det är vad läsningen ger mig men det finns mer. Jag nämnde att ångest tidigare och för mig är det inte ångesten över att läsa utan ett sätt att ta bort ångesten. När jag försvinner in i någon annans värld kan jag helt släppa min egen och mina tankar som skapar ångest försvinner. Jag finner en ro och ett av de bästa sätten för mig att få bort ångest.

Ingen boksommar
Visst har jag läst en del böcker denna sommar men aldrig tidigare har jag läst lika få. Varför kan man då undra eftersom det är ett sätt för mig att koppla av, ta del av hur andra skriver och framför allt dämpa min ångest. Jo, jag har helt enkelt inte tagit läsningen som ett första alternativ till dessa saker under sommaren. Många gånger hade jag verkligen behövt fly till en annan värld men har bara inte gjort det. I stället har jag öppnat boken, läst ett kapitel och sedan bara lagt undan den för att jag är för trött för att läsa.

Nu i höst hoppas jag däremot att läsningen kommer bli min stöttepelare när det blir för mycket. Jag är ganska säker på att det blir en hel del böcker som blir lästa och jag kan säga att det går inte att studera litteraturvetenskap eller kreativt skrivande utan att läsa så jag känner att jag är på helt rätt ställe. Jag ska helt enkelt fly in i den fiktiva världen rejält i höst och jag ser verkligen fram emot det. Däremot hoppas jag att jag slipper göra det för att dämpa min ångest. I stället hoppas jag att jag kan göra det för ren avkoppling, nyfikenhet eller bara för att ta del av en härlig berättelse.

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Jag har alltid älskat att läsa sen mamma läste min första pekbok för mig. För mig är det avkoppling, nedvarvning,, flykt och ångestdämpande.
www.lilith.se
minasvarld
minasvarld,
Så skönt när litteraturen kan bidra med detta <3
nouw.com/minasvarld