Mycket mord just nu

Grova brott är något som alltid fascinerat mig. Jag vill veta varför och jag vill veta hur det har gått till. Just nu är jag i en intensiv period som handlar mycket om våld och mord. Märkligt egentligen, men kan det finnas någon mening med det?

Anledningarna kan vara många till att man dras åt olika håll. Samma sak gäller när man ska skriva. Det går inte att tvinga sig åt ett visst håll utan jag tror att vi dras åt det som vi VILL skriva om.

Mycket mord just nu
Senaste tiden har jag lyssnat mycket på podd och alla handlar de om samma sak. Samma gäller om jag väljer att titta på något på teve. Samma ämnen och samma miljö. Alla handlar om brott, polisarbete och mord. Jag dras dit och har alltid fascinerats av det. Varför sker ett brott? Vem utför det? Hur utreds det? Detta har fått mig att fundera på varför jag dras till just det.

Det är intressant och även i litteraturen dras jag till samma sak. Jag gillar berättelser där det händer konstiga saker och det spelar ingen roll om det är obehagligt, det gör det bara mer spännande. Jag berörs av det jag tar till mig och på något vis. Det blir med andra ord mycket mord just nu och det är kanske konstigt att säga att det roar mig, men det skapar något hos mig som väcks. Jag har själv skrivit om misshandel och våld i nära relation. Psykiska problem och elände skulle man kunna säga. Frågan är varför jag skriver om det jag skriver om. Däremot har jag inte skrivit om något mord, även om personer avlidit i mina manus.

Det kanske är dags
I min hjärna snurrar ständigt nya idéer på berättelser jag vill skriva. Jag har testat skriva om olika saker, men hamnar för det mesta i knepiga relationer. Relationsromaner med komplicerade förhållanden. Kanske är det dags för mig att våga ta steget till något annat. Visst ingår relationer i alla berättelser, men alla dessa mord kanske vill säga mig något. Det kanske är dags att göra det jag påbörjade för många år sedan. Att skriva om just mord. Har nämligen långt framskridet planeringsarbete när det kommer till en deckare, men jag har inte vågat ta steget att påbörja arbete för jag vet att det ligger oerhört mycket arbete bakom.

Jag tycker att man ska komma så nära verkligheten som möjligt när man skriver om mord och då krävs research. Som person har jag dålig koll på mord och jag har dålig koll på vilka sätt en mördare kan ta till. Den enda kunskap jag har är alla timmar med true crime som jag slukar de senaste åren. De skildrar verkligheten, men det finns så mycket mer som måste stämma. Det får helt enkelt inte bli fel när ett brott ska redas upp får då tappar läsaren förtroende för berättelsen.

Har en del att fundera på här känner jag. Däremot har jag karaktärerna. Jag vet vem som ska vara huvudkaraktär och jag vet varför morden begås. Alla detaljer finns så klart inte där, men jag börjar känna mig mer och mer redo att börja skriva på en deckare. Visst har jag mycket kvar med redigeringen till min andra manus, men att få spåna ur i något helt nytt är det bästa som finns för att trigga fantasin. Så spännande och samtidigt skrämmande.

Här skulle man utan problem kunna skriva en och anna scen till som passar bra i en deckare. Vad finns under isen egentligen?

Kram Mina


Gillar