Nattliga samtal


Börjar bli lite av en nattuggla så här under jullovet känner jag och har väldigt svårt att gå och lägga mig i tid.
Men det är något alldeles speciellt när huset tystnar och man låter tankarna flöda, då skulle jag kunna få hur mycket som helt gjort. I natt hade jag i och för andra anledningar att sitta upp men jag gör det så gärna och samtalet efteråt blev kanske veckans höjdpunkt.

Ni som har tonåringar vet att vissa dagar känns som att springa runt på ett minfält och inte vara redo på när det ska smälla, när man säger fel sak eller när man står på fel ställe men alla dagar är inte på det viset som tur är. Vi har haft vår beskärda del av detta men trots allt kan jag ändå konstatera att det fungerar ändå riktigt bra trots allt. Vi kan lita på henne och även om hon inte kan passa tider eller gör exakt som vi säger så finns det en gemensam respekt mellan oss och det gör att hon får vissa friheter. Sammantaget skulle jag säga att hon är en skötsam tjej med väldigt sunda värderingar och visst ska man inte lite helt och fullt på dem för att de är trots allt tonåringar men ändå måste man ge dem en chans.

Jag var ingen ängel som tonåring, gjorde inte alltid vad föräldrarna sa och kom inte alltid hem i tid men jag skötte mina kort väl och fick en frihet för att jag tog ansvar. Det är något som jag tror är viktigt för tonåringarna, att få känna att det finns utrymme för egna tankar och misstag. Vi alla gör misstag, även vi vuxna och det gäller bara att kunna prata om dem och sedan gå vidare. Där känns det som att vi har hittat en balans med vår tonåring och även om det blir lite tokigt i bland så löser vi det och sedan lär vi oss något av det.

I går var en sådan där kväll som vi hade lovat henne att vara ute sent men det fanns restriktioner. Hon skulle träffa kompisar och åka runt i deras epa-traktor, vilket kändes väldigt tryggt då hon skulle bli hämtad utanför huset och sedan hemkörd. Jag tror det var hennes roligaste kväll på hela jullovet. Hon trivs att umgås med killar och de har riktigt roligt tillsammans och där kan jag känna igen mig en hel del. Hon kom hem med ett leende på läpparna och kunde inte sluta prata vilket är det roligaste som finns som mamma. För vilka underbara samtal man kan ha då. Nattliga samtal om allt mellan himmel och jord och hon kan riktigt häva ur sig allt hon bär på. För är det någon hon kan lita på inte för det hon säger vidare så är det jag. I det läget är jag hennes allra bästa kompis, vilket hon är väldigt trygg med för vi kan vara brutalt ärliga mot varandra i dessa samtal. Det gäller att lyssna när tonåringarna verkligen vill prata och det gäller att respektera det de säger för de upplever saker på ett annat sätt än vad vi vuxna gör och det är viktigt för dem att vi inte dömer dem hela tiden och säger att de har fel.

Att vara tonårstjej och umgås med andra tonårstjejer kan vara svårt och det tror jag vi alla det om som varit tonårstjejer själva. Det finns en konkurrens mellan dem och utan att de tänker på det så ställer det till problem. Tjejkompisen träffar en kille och slukas helt upp av honom men när det tar slut är man den som ska trösta, du är snyggare än jag, se mig och allt vad det nu än är. Umgås du med killar blir de i stället avundsjuka... Det är svårt att göra rätt helt enkelt och att få vara sig själv kan vara riktigt svårt i bland men egentligen är det vad vi strävar efter, att våra barn ska få vara sig själva. Där är jag gärna hennes bollplank i livet och jag ställer mer än gärna upp på dessa nattliga samtal för då får jag verkligen vara en del av hennes liv och hon vill verkligen att jag ska vara det. Tack för veckans höjdpunkt älskade barn, det är vi mot världen.

#personligblogg #underbaraälskadetonåring #mammatilltonåring #nattsudd #bästivärlden #vimotvärlden #bloggareisverige #bloggareistockholm #beyou #bestofnouw

Kram Mina


Gillar