Råmanus och nästa steg

När en sak avslutas är det dags för nästa att ta vid. Frågorna hopar sig och besluten om vad som ska göras härnäst är svåra att ta. Ska man komma någonstans gäller det att ta nästa steg för annars stannar man.

Sista tiden har jag skrivit mycket om mitt skrivande och den stora dröm jag har. Drömmer har funnits länge och det är med ett visst vemod jag ibland skriver om detta. Många år har passerat sedan jag la grunden för drömmen och tankarna finns där hela tiden om jag verkligen ska kunna lyckas. Ska jag någonsin bli utgiven eller kommer alla manus bara ligga på datorn och ta plats?
Min fortsatta resa mot författardrömmen är något jag kommer dela mer av framöver. För att jag älskar att skriva om det, men även för att motivera mig själv att varje steg är viktigt.

Råmanus och nästa steg
Förra veckan satte jag den sista punkten i mitt tredje råmanus och glädjen var stor. Jag kände en stolthet över att ha lyckats även om jag vet att det är mycket kvar. Jag fick många fina kommentarer och hurrarop vilken gladde mig mycket. Har man åstadkommit något stort ska man vara stolt och så är det bara.
Däremot kom det även en del frågor om vad som händer sedan och vad ett råmanus är så det tänkte jag skriva om i dag.

Råmanus är ett manus som inte är redigerat. Det vill säga det första utkastet av en berättelse där dramaturgin, karaktärerna, händelserna och historien är komplett. Visst kan det komma till saker även i redigeringen, men stommen ska finnas där och handlingen ska vara avslutad. Man ska kunna läsa berättelsen och få en helhet av det berättade. En avslutad historia som hänger i hop från början till slut, men som inte är färdigt och behöver redigeras. Redigeringen behövs för att berättelsen ska bli bättre och för att upptäcka de fel och brister som slunkit in under skrivandets gång. Gestaltningen behöver ses över, miljöerna, kryphålen och sammansättningen. För att ett manus ska bli sitt allra bästa behövs allt detta och det är mitt nästa steg.

Vad ska jag göra nu?
Till att börja med behöver man andas efter att ha skrivit klart ett manus. Berättelsen är nära och karaktärerna ligger under huden. Då behöver man en distans till hela berättelsen för att få tänka på någonting annars. Det går inte att starta en redigeringsprocess direkt för allt är för färskt och distansen behövs för att kunna se manuset med nya ögon. Därför ska jag nu låta berättelsen om Minna vila och i stället ta mig an ett annat manus som fått vila i snart ett år. Visst kommer jag ihåg den berättelsen noga, men det ska bli kul att göra en genomläsning för att se hur jag egentligen har skrivit. Hur jag uttryckt mig och vart det finns saker att förändra och göra bättre. Tänkte skriva om redigeringen längre fram för de tar plats kan jag lova.

Det jag ska göra nu är alltså att byta manus och starta en redigeringsprocess. Hur lång tid den tar har jag ingen aning om och det beror så klart på hur mycket som behöver göras om. Vissa delar vet jag sedan innan, men allt det faller på plats så småningom. Tänkte nämligen ge er små glimtar av mina manus också framöver för att dela med mig av det jag skrivit och för att se vad ni tycker. Älskar detta med skrivande och skrivprocess. Självklart vill jag en dag lyckas få ut mina böcker, men det kommer inte hända denna vecka kan jag lova.

Hoppas i alla fall att jag svarat på frågan om råmanus, annars är det bara att ställa flera frågor. Jag tröttnar aldrig på att skriva om skrivandet. Det ligger mig varmt om hjärtat och det är något som är en stor del av mitt liv. Ställ vilka frågor ni vill om min dröm, mitt skrivande eller vad som.
Jag kommer ha fullt upp med att ta del av Johannas trasiga liv framöver, men er har jag alltid tid med.

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Fröken Rödlök ,

Det blir mycket läsa när man skriver bok förstår jag. Läsa igenom om och om igen. Men det kanske är en del av tjusningen med att skapa en historia 😊

Www.frokenrodlok.se
minasvarld
minasvarld,
Det är roligt med redigering, även om jag kan erkänna att jag föredrar skrivandet. Däremot kan vad som helst hända i redigeringen och där kommer verkligen tjusningen in.
nouw.com/minasvarld
Madde,

Det är så roligt att följa din resa mot författarskapet. Ser verkligen fram emot att få läsa din första bok.

www.nouw.com/madelena
minasvarld
minasvarld,
Kul att du gillar det <3
nouw.com/minasvarld
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,

Ser fram emot att läsa din bok =) så roligt att följa din resa som författare =)

nouw.com/2barnsmammaochfru
minasvarld
minasvarld,
Kul att du gillar det <3
nouw.com/minasvarld

Vad kul att få veta mer hur en skrivprocess ser ut. Spännande med att veta mer

Kram Kajsa

www.bland-kastruller-och-vinglas.se
minasvarld
minasvarld,
Så kul när man kan dela det med andra <3
nouw.com/minasvarld
ullie,

nej men va spännande att läsa om lycka till med allt va roligt

weberskold.se
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3
nouw.com/minasvarld
Elina,

Det där med disranseringen är så viktig! Men samtidigt så känns det som att oavsett hur lång tid det gått så kommer man ihåg väldigt väl vad man skrivit. Vad roligt att du tar dig an redigeringen nu, jag tycker den delen tar mer tid än själva råmanuset för då börjar man grotta ner sig i alla detaljer.

detkaosvikallarvardag.com
minasvarld
minasvarld,
Karaktärer och händelser lever sig verkligen kvar. Ska bli intressant med redigeringen, även om jag vet att det kommer att bli mycket jobb med det <3
nouw.com/minasvarld
Popprinsessan
Popprinsessan,

Kan tänka mig att det är svårt att släppa ett manus och liksom gå vidare? Att det blir en viss saknad av karaktärerna. Som när en serie man sett i många år slutar. Typ Friends 😊

nouw.com/popprinsessan
minasvarld
minasvarld,
Det är som att låta en nära vän försvinna ett tag. Tur att det finns kvar och man kan besöka dem när man vill och förändra deras vil <3 Som jajg saknade Vänner när det slutade sändas. Det var sorgligt <3
nouw.com/minasvarld
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Jag uppskattar verkligen att få följa med på hela din resa, steg för steg! Ska bli så spännande att få läsa din bok sen! Jag vet att du kommer klara detta älskade du! Heja dig! Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr
minasvarld
minasvarld,
Blir så oerhört glad av att läsa detta. All pepp från dig är så värdefull fina du <3
nouw.com/minasvarld