Reflektioner efter studierna

En resa som började för mer än tre år sedan, men den har inget slut. En resa som inte alls var planerad och allteftersom terminerna fylldes på räddade den mig. Friheten den gav mig har hjälpt mig att vandra vidare i livet och även om vägen har varit snårig och svår är den det bästa jag kunde göra för mig själv.

Ingenting slår känslan att klara av något man trodde var omöjligt. Som människa växer man och i den stunden är till och med allt möjligt. Just där är jag nu och vägen har varit svår, men den har lärt mig oerhört mycket. Den har lärt mig vad jag ska göra och den har lärt mig vad jag inte ska göra. Även om jag nu kan plocka ut min examen tar studieresan aldrig slut. Finns många fler kurser jag skulle vilja läsa, men nu får det vara bra för ett tag. I stället tänker jag reflektera över det som jag lärt mig av studierna och delar det här med er.

Reflektioner efter studierna
Förutom kunskaper i kurserna som är det uppenbara har jag lärt mig en rad olika saker om människor. Jag har även på så vis lärt mig en hel del om mig själv och hur jag ska göra för att klara av det jag ska göra. Jag har lärt mig hur jag inte ska göra och jag har getts kunskaper om vad som är bäst och enklast för mig.
Tror att de allra flesta som studerar råkar ut för olika svårigheter. Grupparbeten, tunga läspass och en uppgivenhet när det känns som att en uppgift är för svår.

Min första termin var turbulent kan man säga. Jag visste ingenting om att plugga på universitetet och jag hade ingen aning om hur lång en litteraturlista kunde vara. Jag läste och läste. Nötte sida upp och sida ner tills ögonen stod i kors. Sedan sova jag en stund och fortsatte igen. Jag la betydligt fler timmar är fyrtio i veckan och fattade inte hur andra hann med. Vi hade grupparbeten i stora grupper och det slutade inte alltid så bra. Så här i efterhand berodde det på att vi var alldeles för olika och kämpade alla på vårt sätt. Gruppen delades och jag tror att det var bäst för alla. Lärdomen min första termin blev att JAG skulle komma först. Jag behövde fokusera på det viktiga och det var studierna. Inte engagera mig i hur det gick för andra och hjälpa dem, inte lyssna på andras gnäll utan i stället göra det jag skulle.

Termin två var tuff
Nästa termin var inte enklare och även då var det en del grupparbeten som blev lite konstiga, men jag tror det beror på att man sitter på distans och det gör allt svårare- Litteraturlistan var minst lika lång, men när jag kom in i termin två hade jag lärt mig att jag behöver inte läsa varje litet ynka ord i varje bok för då hinner jag inte med. Man skummar och hittar det man anser intressant. Sedan skummar man vidare. Även termin två var det en del kamp, eller hela studietiden var en kamp. Däremot kändes det som att ju mer man läste desto mer trillade polletten ner och jag hittade en studieteknik som fungerade. Nej, inte den där tekniken att göra saker i sista minuten utan en helt annan teknik som gjorde att jag gjorde det viktigaste.

Efter flera terminer med en rad olika ämnen på meritlistan avslutade jag med en uppsats som var tuff, men när jag satt där och skrev kände jag trots allt att jag hade lärt mig så mycket om mig själv och hur jag jobbade och därför kunde jag klara av den. Kanske är det just därför som kandidatuppsatsen ofta ligger sent i kursen.
När jag förra veckan avslutade min sista termin fick jag veta hur kaotiskt och turbulent det hade varit under den kursen. På Facebook och mellan lektorer och elever. Inget jag varit delaktig i och heller ej märkt av, men oj vilket kaos det hade varit. Då insåg jag vad jag lärt mig av kaoset i början. Jag hade helt ställt mig utanför allt och fokuserat på det jag skulle göra. Hållit mig borta från klagandet och lämnat in det bästa jag kunde.

Efter tre år har jag lärt mig mycket. Jag vet vart gränsen går, jag vet vad jag klarar av och jag har insett att jag kan så mycket mer än vad jag tror. Lärdomarna är många och att våga ställa sig utanför tjafs och turbulens är det bästa för att i stället kunna fokusera på studierna. Studietiden räddade mig och nu känner jag att hela världen ligger för mina fötter. Dessa tre år har lärt mig att tro på mig själv och det är jag väldigt glad över.

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Emschen,

Stort grattis till examen! Du har fått mycket kunskap under dina år, både sådana som syns på pappret och sådant som känns i själen. Tänk vilken lycka att få bära med sig så mkt kunskap!

emschen.se
minasvarld
minasvarld,
Stort tack fina du <3
nouw.com/minasvarld
Diana Saeloen,

Vilken vacker bild på dig<3 Ja, jag förstår att det varit tufft men lärorikt, jag hoppade själv på studier i vuxen ålder - 5,5 år av intensiva studier, kombinerat med jobb och småbarn - men allting går. Jag prövade på tekniken att vara klar tidigt men det passade inte mig. Jobbar bäst under press men jag använde längre tid till att samla in information och tankar som jag sedan i slutet samlade ihop för att lämnas in i sista minuten - det passade mig. Tur att vi alla är olika.

nouw.com/fibrolivet
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3
nouw.com/minasvarld
minasvarld
minasvarld,
Jag är precis som du, skrev alltid i ren panik på slutet och det gick riktigt bra 😊
nouw.com/minasvarld
Amanda,

Grattis igen och känner verkligen igen mig i när du beskriver en uppgift som man tror eller tycker är för svår och man vill ge upp. Har varit där, men man kämpar sig vidare 😊 Jättefin bild på dig 😊

amandizan.wordpress.com
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3
nouw.com/minasvarld

Vilken fin resa du låter oss följa med på, tänk vad tee år gör med oss. Om det så är studier eller andra saker i livet..jag känner så igen mig från första terminernas läsning när jag läser din text. Precis så där gjorde jag också i början läste allt för att sedan förstått att man ska sålla och hitta sitt. Man lär sig mycket mer på den saken också.

www.saramadeleine.se
minasvarld
minasvarld,
Det har varit kul att dela denna resa här under alla år <3
nouw.com/minasvarld
Kamillas ,

Min värsta termin på utbildningen vsr nör vi skulle bli mattelärare på gymnasiet fast vi bara egentligen skulle undervisa upp till mellanstadiet. Den läraren fick sparken senare för att inte följa studieplan. Då dörr jag mitt hår eftersom matte är så trist och svårt

kamillaskamera.com/
minasvarld
minasvarld,
Helt otroligt! Matte är väldigt svårt, det håller jag med om.
nouw.com/minasvarld
Sosolia,

Grattis till examen och tack för lärdomarna! Det är ju dem som du tar med dig vidare. Vet också vad som menas med att ta sig uppför backen 😉

sosolia.se/hur-okar-du-trafiken-till-din-h
minasvarld
minasvarld,
Stort tack fina du <3
nouw.com/minasvarld
Fnulan,

Att plugga är den största förändringen man kan göra för sin egna skull. jag önskar att jag gjort som du och läst ett program. Jag har pluggat i flera flera år men fristeånde kurser. Jag saknade den trygga skaran av klasskamrater.
Det är så härligt att läsa om din resa och allt som hänt inom dig. Tänk vilken kvinna du är!!!

www.fnulan.se
minasvarld
minasvarld,
Tack för dina fina ord <3
nouw.com/minasvarld
Mirre,

Jag har också lärt mig mycket under min studietid inte bara det jag ska lära mig utan även hur jag hanterar vissa saker som mamma, har fått mycket gratis i det i vissa situationer.

sweetwordsbymirre.com
minasvarld
minasvarld,
Man utvecklas otroligt mycket när man studerar vidare och det bä man med sig idet mesta
nouw.com/minasvarld
corkystyle
corkystyle,

Roligt att kunna reflektera efter att ha gjort klart studierna. Jag tycker du gjorde rätt att fokusera på dig själv och dina studier. Jag hade en kompis vars mamma var lärare på högskola och hon hade sagt till min kompis att folk som kommer från gymnasiet är jätte dåligt förberedda för vad som krävs av dem på högskola. Det är en väldig skillnad på vad som krävs på gymnasiet och vad som krävs på högskola/universitet.

nouw.com/corkystyle
minasvarld
minasvarld,
Det krävs oerhört mycket självdisciplin och planering när man studerar på universitet och högskolor. Man måste liksom klara allt själv.
nouw.com/minasvarld
fighterwomen85
fighterwomen85,

Kul att läsa om din tid i plugg bubblan 😊. Att plugga i vuxen ålder är verkligen ingen dans på rosor. Så grymt bra jobbat 👏🏻 😃😘

Sen är det ju så att man alltid kan plugga. Om man gillar det. För ny kunskap är alltid trevligt.

Kram! 🤗😘

nouw.com/fighterwomen85
minasvarld
minasvarld,