Samma ställe, två årstider

Tänk att samma ställe kan vara olika för varje gång man är där. Man går där på sin promenad och kanske inte reflekterar över vad som finns runt omkring. Det är först när man verkligen tittat noga som man ser skillnaderna.

Jag har en runda i skogen jag gått flera hundra gånger. Jag har passerat samma jordkällare, samma träd och samma omgivning så många gånger. Med musik i öronen eller kanske en podcast. I sällskap under ett samtal om livet eller bara helt ensam med mina egna tankar. Samma runda. Samma ställe, men helt olika.

Höst och vinter
Det har varit vår. Det har varit sommar. Letar jag tillräckligt mycket kan jag hitta alla årstiderna.
När jag senaste gick min runda i skogen var skogen täckt av snö och jag gick på en upptrampad stig. Jag var fullt fokuserad på att fotografera min vinterpromenad i solen och tänkte egentligen inte på vad jag fotograferade. Jag såg det vackra ljuset glittra sig i snön och jag fångade ögonblicket. Det jag inte tänkte på är just att jag gått där så många gånger och aldrig riktigt tänkt på hur det egentligen ser ut.

Samma sväng och samma backe, men ingenting är det samma.
Det var först när jag kom hem efter min vinterpromenad för någon vecka sedan som jag tittade på bilderna och tänkte att jag borde ha många bilder just därifrån. Letade igenom den mängd bilder jag har i datorn och hittade en annan bild som är tagen på precis samma plats med precis samma motiv, men en annan årstid.

Tänkt fotoutmaning
Först tänkte jag att det är en perfekt fotoutmaning att göra under ett helt år för att fånga alla årstider, men eftersom jag är en alldeles för otålig människa kan jag inte vänta så länge. Letar jag tillräckligt mycket kanske jag redan har bilder från samma ställe under de andra årstiderna också, men just nu får jag nöja mig med dessa.

Det som slår mig mest när jag jämför bilderna är färgerna.
Vinkeln är inte exakt den samma, men det spelar ingen roll. Platsen och träden är de samma och vägen svänger hur vi än vänder oss. Den ena är avskalad och färglös medan den andra innehåller en färgexplosion.
Jag ska inte bli alltför noggrann i min beskrivning här eller bli allt för filosofisk.
Det jag egentligen vill visa är hur olika en plats kan vara bara av att förflytta sig mellan årstiderna.
Kanske ska jag tänka på detta när jag går där nästa gång och försöka fånga både våren och sommaren.
Det är nämligen en härlig plats att gå på och att ha naturen så nära där man bor är riktigt rogivande.

Har ni också en sådan där plats ni gått många gånger utan att egentligen stanna och titta hur den egentligen förändras genom årstiderna?


Gillar

Kommentarer