Tidig morgon i mitt skrivliv

Lördag och inte en enda klocka som ringer och stör. Jag får sova precis hur länge jag vill och de planera jag har under dagen hinner jag gott och väl med utan att stressa. Då väcks jag av något annat som pockar på min uppmärksamhet.

De där helgerna är alltid så efterlängtade. Ina väckarklockor som ringer tidigt och man kan ligga kvar i sängen. Sova hur länge man vill och ta det lugnt innan man kickar i gång dagen. Vad händer då? Jo, mitt undermedvetna spelar mig ett spratt och när jag sträcker mig efter mobilen denna morgon ser jag att klockan visar 05.00.

Kasta inte bort den värdefulla tiden
När jag inser att klockan inte är mer blir jag först irriterad och försöker somna om. Vad ska jag upp så tidigt att göra när jag inte behöver? Tyvärr råkar jag vara sämst i världen på att somna om för har jag väl vaknat har hjärnan redan kickat igång sin verksamhet och det snurrar redan åttahundra tankar. Till slut är det ingen idé att ligga där i sängen och vända och vrida på sig. Det är bara att kliva upp och starta dagen. Det låter galet men vad ska man göra, jag är ändå vaken så jag kan lika gärna gå upp.

Går upp och inser hur tyst det är, vilket är helt underbart. Direkt tänker jag arbetsro och inser att jag först behöver kaffe för att starta dagen på riktigt. När jag hör bryggaren rassla igång plockar jag fram datorn och känner hur skrivlusten forsar genom hela min kropp. Hur kan det ens vara möjligt så tidigt på morgonen? Jag som i vanliga fall är en nattuggla som älskar att sova länge på morgonen. Helt plötsligt sitter jag i soffan med datorn i knät, njuter av tystnaden och låter fingrarna smattra intensivt på tangenterna. Det är en fröjd att höra det ljudet och jag kan inte känna annat än ren lycka när jag inser att denna tidiga morgon gav mig så mycket.

Hamnar i ett tillstånd som är svårt att beskriva
Efter en timmes skrivande och två kaffekoppar senare inser jag att orden rullat på. Jag har hamnat i ett tillstånd som är svårt att beskriva och bara de som skriver vet hur det känns när man går helt in i sin berättelse och omvärlden försvinner. Det är bara jag och min fiktiva värld som existerar och det är upp till mig att avgöra vad som ska hända härnäst. Hur karaktärerna ska känna, vad de ska råka ut för och vad de ska säga. Det är ett tillstånd jag älskar att befinna mig i och det är i den stunden jag skriver som allra bäst, jag vill i alla fall tro det.

Det är den bästa terapin i världen att vara helt inne i sin berättelse för där finns inget utrymme för något annat. De annars vardagliga problemen eller stora svårigheterna försvinner när man utsätter andra för faror eller rent av låter dem bli kära. Jag kan inte tänka på mitt liv när jag ska berätta om någon annans liv. Vilket är det absolut bästa med skrivandet. Att skapa något som bara jag styr över är underbart och just i dag insåg jag att jag skulle behöva fler tidiga lördagar. Kanske är det just dessa dagar jag själv kan njuta av att det är lugnt i huset och att bara jag sitter där i min ensamhet och umgås med mina karaktärer i en fiktiv värld. Trots att jag tror att jag är en kvällsmänniska kanske morgonstunden är min bästa vän i skrivandet.

En skön start och en fin tanke
Det tål att funderas på även om jag inte tänker ställa klockan för att komma upp så tidigt på helgen. Däremot vet jag nu att det är bättre att kliva upp och kicka i gång hjärnan. Hitta flowet i stället för att ligga och vända sig i sängen och vara irriterad. Tänk att jag ändå lyckats jobba flera timmar innan någon annan ens funderat på att kliva upp denna lördag, det ger mig en enorm energi och jag inser att jag fick en skön start på dagen.

Med dessa fina tankar om skrivandet och vår värdefulla tid kickar jag igång denna helg. Ni som själva skriver förstår precis vad jag menar i allt detta och för många andra kan det verka helt galet men det är så det är att vara en skrivande människa. En person som lever med sin berättelse hela tiden och behöver då stunder där den kan släppas ut helt och hållet. Jag är oerhört tacksam över att jag fick den möjligheten denna morgon, det ger mig energi att fortsätta njuta av helgen.

#kreativtskrivande #morgonstund #blivandeförfattare #aspirerandeförfattare #skrivliv

Gillar

Kommentarer

fighterwomen85
fighterwomen85,
Så härlig känsla. Det är tyst & Det kreativa bara flödar 😊. Vad skriver du för något? Kram ❣️
nouw.com/fighterwomen85
minasvarld
minasvarld,
Bästa känslan <3 Just nu skriver jag på en spänningsroman om våld i nära relation som en del i mina studier i kreativt skrivande. Det är en stor utmaning men det är så roligt just nu och snart är 75% av romanens råmanus klart 😊
nouw.com/minasvarld
fighterwomen85
fighterwomen85,
Okej. Spännande & intressant. Det är så aktuellt nu med. Utmaningar kan vara roliga med 🙂 Gött! 👏🏻
nouw.com/fighterwomen85