Tystnaden talar

Tystnad kan vara skönt, men det finns någonting där bakom tystanden som kanske inte alltid är som det ska. Något som ligger där under ytan och kanske inte alls är så rogivande och härligt som tystnaden utger sig för att vara. Denna tystnad som skär genom hela ens inre och skapar ett osynligt kaos.

Alla har vi olika relation till tystnad. Många gillar tystnaden och kan bara tänka klart om det är tyst. Andra tycker tystnaden är jobbig och kan vara som bäst när det finns ljud runtomkring. Vi alla pratar olika mycket. Vissa är mer tysta än andra och har inget behov av att prata. Andra pratar jämt och mår bra av det. Men vad händer när en person som pratar mycket plötsligt blir tyst?

En tystnad som är svår att förklara
Genom åren har jag letat efter vägar och beteende för att förstå mig själv. Detta för att kunna må bättre och skapa ett liv som fungerar. Det har inte alltid gått så bra och många gånger har jag gått vilse. Jag har funderat på varför jag är som jag är och jag har funderat på om det är så att människor tycker att jag är konstig. Självkritikern dansar segerdansen ganska ofta och hoppar på mitt huvud av glädje. Tro inte att du är någon!
Ibland låter jag det bara ske och accepterar skitdagarna när de kommer, men jag har lärt mig en sak med mig själv.

Jag har alltid trott att jag är en social person som tycker om att ha mycket människor runt omkring mig. Det ska hända något hela tiden och jag älskar att sitta med människor som lyssnar på det jag säger och kan föra intressanta samtal med mig om olika saker. Det kan vara vad som helst. Gemensamma intressen, livet och varför inte framtiden. När denna möjlighet inte finns och man bara ser samma få personer hela tiden är det svårt att veta hur man ska vara. Då uppstår en tystnad som jag inte vet hur jag ska förklara.

Tystnaden talar sig tydliga språk
Många gånger i mitt liv har jag bara känt att jag inte passar in och att jag inte är uppskattad. Det är en fruktansvärd känsla. Att känna att ingen lyssnar på en och att allt bara bli fel är ännu en jobbig börda att bära. Då blir jag TYST. Varför ska jag prata om ändå ingen lyssnar på vad jag säger? Varför ska jag dela det jag har på insidan med någon som inte tar till sig det jag säger? Då kommer självkritikern återigen och tycker att jag lika gärna kan vara tyst. Håll käften för att ingen bryr sig ändå om vad du har att säga.

När jag är tyst händer något bara som inte heller är speciellt kul. Allt det jag annars säger och som lättar från mitt inre, det stannar kvar inombords. Det skapar den ena tanken efter den andra och till slut känns det som att man ska explodera. Det kan kännas som om man håller på att bli tokig, men det finns inte mycket man kan göra åt det. Prata för sig själv fungerar inte och till slut brister det liksom. Det låter kanske som jag är helt galen, men tystnaden och jag vi är inte riktigt överens.

Ut med det bara
Som jag skrev innan är jag en social person som tycker om att umgås med människor. Jag älskar att göra saker där andra människor rör sig och jag älskar att möta nya människor för att byta erfarenheter. Det är inte lätt just nu då jag mest känner att de i min närhet är trötta på mitt ältande och babbel. Samtidigt kan jag inte vara tyst för då sjunker jag in i en slutenhet som skadar mig rejält. Det är en lärdom jag upptäckt och genom den försöker jag att inte bära allt inom mig. Även om jag är världsmästare på att dölja hur jag mår.

Det gäller att hitta vägar att uttrycka sig på och det gäller att få ur sig det jobbiga. När en pratglad människa blir tyst då är det dags att fundera på vad det är som händer. Visst kan det vara skönt att det är tyst, men tystnaden skapar istället något som går inåt. Våra tankar slutar aldrig att komma och kan vi inte uttrycka oss på något vis kommer frustrationen. Är man en känslomänniska som jag svallar det rätt mycket och den där tystnaden kan bli för total ibland. Skrivandet har alltid fungerat som en ventil för mig när tystnaden omsluter mig, men den fungerar inte alltid tyvärr.

Leva som jag lär
Jag säger alltid till andra att det är bra att prata av sig och bra att inte vara tyst. Själv gör jag precis tvärtemot många gånger och det är märkligt. Varför kan jag inte bara leva som jag lär?

Det får bli något jag bär med mig denna vecka. Att försöka samla vad jag känner och prata om det, eller varför inte skriva om det. Det innersta kanske kan få vara kvar där det är, men jag måste bli bättre på att leva som jag lär. Jag lovar att jag ska skona er från mitt totala babbel, för det kanske kan bli för mycket. Det kan nog däremot komma en och annan flummig tanke här bara framöver. Jag tänker inte vara tyst, för det är så tråkigt!

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Popprinsessan
Popprinsessan,

Känner igen mig - tror att de flesta som känner mig skulle säga att jag är social, och det är jag. Jag har inga problem att prata inför folk, men jag kan få tunghäfta om jag kommer in i ett rum där jag inte känner någon.
Jag har också ett behov av att prata och det blir många långa telefonsamtal nu när jag inte kan träffa mina vänner. Men jag har också ett behov av tystnad. Har börjat störa mig på småljud, speciellt om jag är lite stressad...

nouw.com/popprinsessan
minasvarld
minasvarld,
Värst när stressen kommer och det blir flr mycket ljud. Då kan man till och med störa sig på att någon andas 😀
nouw.com/minasvarld
Fnulan,

Jag fastnade för det du skrev att andra är trötta på ditt ältandet. Är du säker på det? Du kanske ska fråga? Dom kanske älskar när du babblar som en tok <3 Alla tror att jag är social men egentligen är jag det absolut inte! Jag älskar att vara för mig själv och slippa alla andra-

www.fnulan.se
minasvarld
minasvarld,
Jag tror det är mest en känsla jag själv har när jag inte tror att människor lyssnar på mig 😀
nouw.com/minasvarld
Mirre,

Det får mig att tänka på en arbetsplats jag var på, jag var den mest pratiga så hade vi en tjej som verkligen stängde av oss helt och gick in i sig själv eller vad man ska säga. Så det är så olika, kanske man uppskattade båda

sweetwordsbymirre.com
minasvarld
minasvarld,
Alla är så olika och jag gillar att prata 😀 Känns befriande på nåt sätt och när jag är tyst för länge blir det inte bra.
nouw.com/minasvarld
Diana Saelöen,

Man kan vara tyst på olika sätt, tex genom att bara prata om allmänna saker som egentligen inte betyder något, vare sig för givare eller mottagare - meningslöst, men ibland mysigt småpladder, alltmedan man är helt tyst och inte säger saker som är viktiga eller berör. Så gör jag, det behåller jag inom mig, och tyst har jag det sällan - då blir det för mycket tankar att hålla ordning på. Ska jag jobba oavsett om det är fysiskt eller med huvet så måste jag ha ljud omkring mig för att kunna fokusera.

nouw.com/fibrolivet
minasvarld
minasvarld,
När jag skriver och är själv hemma hsr jag oftast teven på I bakgrunden. Då känns det mer som att folk rör dig omkring mig 😀
nouw.com/minasvarld
LouiseEdling
LouiseEdling,
minasvarld
minasvarld,
Michelle
,

Jag är just den personen som bara vill ha det tyst o lugnt men det har nog med o göra Att man är ljudkänslig och har mkt att man har ångest dagligen

minasvarld
minasvarld,
Då är tystnaden välgörande ❤
nouw.com/minasvarld
Amanda,

Hmm jag känner igen mig jag har länge känt att jag inte passar in men det är för jag är tyst, introvert och säkert annat från barndomen. Har också lärt mig att det är "bättre" att vara tyst. Vilket inte alltid är så bra 😊

amandizan.wordpress.com
minasvarld
minasvarld,
Lagom mycket tyst tycker jag. Man måste fortfarande kunna vara sig själv ❤
nouw.com/minasvarld
M,

Det låter som att du är en extrovert person som får energi av att möta nya människor. Tycker också om att prata med andra människor men allt som oftast vill jag vara ensam i mina tankar. Brukar säga att jag är envägs kommunikation. Har svårt för att lyssna in vad andra säger, inte för jag bryr mig men de är för mycket intryck. Är mycket bättre på att prata i telefon. Fortsätt skriva, få ut det du behöver få sagt! Du får försöka hitta andra att omge dig med så du får ny energi.

www.majjohansson.se
minasvarld
minasvarld,
Tror isoleringen just nu pga corona har gjort att man inte kan vida sina kontakter och då blir det jobbigt. Jag jobbar med event annars och kan träffa flera hundratals människor på en kväll så nu är det lite svältfött 😀
nouw.com/minasvarld
Malin Lundskog,

Jag tror att livet innehåller massa vilse-gångar för att vi ska lära oss att hitta rätt ... Och när jag och mina kunder hittar känslan av att tystnaden inte är farlig, då kommer en stor dos trygghet. Man vågar umgås med sig själv och orkar tänka klart sina tankar till exempel. Heja dig som utforskar!

www.malinlundskog.se
minasvarld
minasvarld,
Det gäller att finna sina vägar för välmående <3
nouw.com/minasvarld
Annika Andebark,

Ja, det finns verkligen olika sorters tystnad. I helgen har jag varit på kurs där bekreppet Talkings Stick introducerades. Det här att kalla till möte för att sagt det man känner. Det är verkligen en metod jag vill utforska.

www.andebark.se
minasvarld
minasvarld,
Det lät väldigt intressant!
nouw.com/minasvarld