Vad är ett misslyckande?

Saker kan betyda olika saker för olika personer och ordet misslyckande kan funderas på i alla oändlighet. Egentligen borde det vara enkelt att definiera ett misslyckande, men Vad är ett misslyckande?

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om att vara Rädd att misslyckas. Inlägget handlade om mina rädslor om att inte klara det jag har tänkt och så vidare. När jag läste kommentarerna till inlägget insåg jag att ett misslyckande är olika från person till person. Alla är vi olika och ställer olika krav på oss själva. Vissa känner att de misslyckas med en sak, medan andra känner att de misslyckas med annat. Den kommentaren då som jag tänker mest på är Vad är ett misslyckande när man tänker på författarskap? Tack @popprinsessan för den, den fick mig att fundera och svaret på frågan tänker jag utveckla för detta kan jag skriva hur mycket som helst om.

Vad är ett misslyckande?
Ett författarskap kan betyda många olika saker och för mig är det stort att tänka på ett helt författarskap. Därför får jag börja i liten skala, jag har trots allt inte ens blivit utgiven än eller för den delen försökt blivit utgiven. Jag jobbar fortfarande med mina manus, men att utveckla detta är intressant. Jag är en människa som ställer höga krav på mig själv. Jag ger sällan upp och pannbenet är starkt. Detta är egenskaper som är bra att ha när man vill bli utgiven författare och de kan hjälpa till även efter ett misslyckande.

Ett misslyckande för mig är självklart att inte bli klar med mitt manus, att inte nå dit jag vill med texten och att inte ens våga skicka in det till förlag. Ett misslyckande är även att våga skicka in det och inte bli utgiven. Det jag däremot känner där är att bara för att man misslyckas ska man inte ge upp. Ett misslyckande kan vara lärorikt och det kan vara bra att eventuellt vänta lite till. Tänk om J. K Rowling, Emelie Schepp eller Stephen King gett upp när de blev refuserade. Självklart ser jag en refusering som ett misslyckande, men jag ser det även som ett försök att lyckas och det är något att vara stolt över. I stället ska man ta det med sig och bearbeta det för att sedan gå vidare och försöka lite till. För man vet aldrig när lyckan ler mot oss.

Leva på ett författarskap
Jag har svårt att tro på att jag ska kunna leva på mitt författarskap, självklart drömmer jag om det men jag är realist och vet hur svårt det är. jag är en flexibel person som kan göra mängder med andra saker vid sidan om mitt skrivande och skulle inte ha några problem att inte kunna leva fullt upp på mitt skrivande. Att inte kunna leva fullt ut på skrivandet är inte ett misslyckande för mig. Jag skulle kunna skriva resten av mitt liv utan att tjäna en enda krona på det och ändå fortsätta. Men vad menar jag då med att misslyckas?

För mig handlar det om att jag inte ska leva upp till mina drömmar och mål. Att jag ska mötas av för mycket motgångar som hindrar mig och gör att jag rent fysiskt klarar av att fortsätta. Att jag inte ska få ut det jag vill ur mina manus och inte nå dit jag vill. Att jag tror på mina texter och sedan visar de sig att de är dåliga eller att jag... Jag skulle kunna fortsätta i alla oändlighet med saker som jag ser som ett misslyckande, men när man kokar ihop svaret på frågan så handlar det nog mest om att jag är räd att pressen jag har på mig själv kommer att göra att jag inte orkar uppnå det jag vill. Jag har misslyckats många gånger med saker i mitt liv och man lär sig något av allt. Styrkan jag har sitter i pannbenet och vrångheten. Den gör så att jag vägrar att ge upp och om jag ändå misslyckas så reser jag mig igen. Jag kan alltid skriva om mitt manus, jag kan skriva ett nytt, jag kan försöka igen och jag kan alltid ge ut boken själv. Dörrarna är öppna och ge upp gör jag aldrig, även om jag misslyckas på vägen.

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

ullie,

man kanske blir nedbruten utav misslyckande men det är utav dem som man lärd sej

weberskold.se
minasvarld
minasvarld,
Lärdomarna kommer i från de fel vi gör <3
nouw.com/minasvarld
Kamillas ,

Allt är relativt och personligt även när det handlar om misslyckas. Ett misslyckande för någon kan vara lycka för en annan. Tänker att går det inte vägen ena gången för det det säkert nästa

kamillaskamera.com/
minasvarld
minasvarld,
Precis! Det gäller bara att göra det igen och lära sig av misstagen
nouw.com/minasvarld

Kan tänka lite kring där hur du bävar in för lite ovisshet också. Allt man slänger sig ut i med hela sitt hjärta önskar man ju en framgång inom. Frågan är dock om det är misslyckandet man är rädd för eller krossade drömmar? Utifrån ditt inlägg skulle jag mer vilja säga att du är rädd för att dina drömmar krossas än att misslyckas, du står med fötterna på jorden och vet att man kan misslyckas och resa sig igen. Men krossade drömmar är ju någonstans lite mer jobbiga att reparera då en dröm byggs upp inom en, med en dröm om förändring. Förstår du hur jag menar? Man får en helt annan målbild med en dröm än ett åtagande.

www.saramadeleine.se
minasvarld
minasvarld,
Tror det handlar mer om krossade drömmar som känns som ett misslyckande. Drömmar är så klart djupare rotade än annat och jag förstår precis vad du menar <3
nouw.com/minasvarld
Diana Saeloen,

Man brukar ju säga att man har inte misslyckats eller fallit förrän man slutar resa sig - det är nog det man måste tänka - ge inte upp, res dig igen och låt inte andra människor intala dig att du inte klarar det "du har ju misslyckats så många gånger" hatar när jag får höra sådant. Men varje gång man reser sig så kan man ha fått nya lärdomar och insikter som man använder vid nästa försök.

nouw.com/fibrolivet
minasvarld
minasvarld,
Så sant <3 Det handlar verkligen om att aldrig ge upp det man drömmer om <3
nouw.com/minasvarld
Elina,

Håller med dig helt i detta! Och jag känner ett man har egentligen inte misslyckats förens man gett upp. Bakslag får man alltid men det är bara att lära sig från dem och kämpa vidare 😊

detkaosvikallarvardag.com
minasvarld
minasvarld,
Kampen mot målet är kantad av en rad olika bakslag och om man bara har styrkan att orka kämpa vidare kan vad som helst hända <3
nouw.com/minasvarld
Madde ,

Du är grym, vet du det? en stor inspiration för mig. Alla lägger in olika saker i ett misslyckande, och allt är olika stort. Du verkar ändå ha realistiska krav på dig, och då kan det aldrig bli misslyckat. Det kan ta längre tid, det första du skickar in kanske inte går i tryck, men visst är det så för alla?

www.nouw/com/madelena
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3 Det är oerhört svårt att bli antagen hos förlagen och de allra flesta blir refuserade, även de stora har blivit det 😊
nouw.com/minasvarld
Sandra Jönsson,

En av anledningarna till att jag älskar skrivandet är att det är en sådan uppförsbacke. Inte bara det att man ska lära sig hantverket genom att öva, öva och öva ännu mer, sedan ska man förstå marknaden för att nå ut. Det gäller att kavla upp ärmarna varje dag och kanske mest att bara göra det. Jag är övertygad om att ditt pannben kommer ta dig hur långt som helst och göra så att du aldrig slutar växa som författare. Som du tänker jag att det största misslyckandet – om det ens finns ett sådant – är att man inte försöker igen och igen. Särskilt när man själv egentligen tycker det är värt ytterligare ett försök.

livetmedsandraj.se/
minasvarld
minasvarld,
Aldrig ge upp är nog det bästa rådet man kan ge till någon som vill bli utgiven författare. Och visst är det så att kampen trots allt är oerhört spännande och får en att bara kriga vidare 😊
nouw.com/minasvarld
Popprinsessan
Popprinsessan,

Jag tror att du sammanfattade det ganska bra där när du skrev att det nog är din egen press på dig själv som kan sätta mest käppar i hjulet för dig.... Tänk på hur många av våra stora artister eller författare som fått "nej, tack, vi är inte intresserade" men som inte gett upp... Du är grym, glöm inte det!

nouw.com/popprinsessan
minasvarld
minasvarld,
Tack fina du <3
nouw.com/minasvarld
michelle
,

hm ja det är svår o veta de där med misslyckande. men så lönge man har försökt så har man inte gjort något förlorat man har försökt o gjort sitt bästa

minasvarld
minasvarld,
Tror vi måste låta oss själva misslyckas oh kliva vidare för att lära oss något.
nouw.com/minasvarld
Fnulan,

Du sitter med alla svaren själv, du är så klok! Misslyckandet är något vi själv skapar en känsla av, det måste vi sluta med.

www.fnulan.se
minasvarld
minasvarld,
Håller helt med <3
nouw.com/minasvarld