Varför skriver du?

Skrivlusten har aldrig varit större och den stora frågan är vad det beror på. På ett eller annat sätt skriver vi alla, men vad är det som driver oss till att skriva egentligen?

På senaste Bokmässan i Göteborg som jag besökte för några år sedan köpte jag en bok som jag tyckte verkade väldigt intressant. Bokköpet innebar ett möte med författaren och det skapade ett intresse hos mig. När jag sedan kom hem hamnade boken bland alla andra fynd från mässan och det är först nu som jag dammat av den och funderar på bokens titel.

Varför skriver du?
På ett eller annat sätt finns skrivandet i allas våra liv. Drömmar om att skriva för att ge ut en bok, blogginlägg, skrivande i jobbet, presentationer och studier. Detta bara för att nämna något. Skrivandet finns i allt och det kan även vara en terapiform för att skriva av sig.
När jag själv reflekterar över frågan vill jag snabbt ge ett svar. Svaret är kort och jag skriver för att jag älskar det. Det är däremot inte det enda svaret på frågan och det kan fördjupas.

Efter att ha läst författarens tanker i boken spinner jag vidare på skrivandet och varför just jag skriver. Listan kan då i stället föras lång och Ulrika nämner många intressanta punkter som gör att skrivandet blir en del av livet. Jag skriver för att jag mår bra av det, men jag skriver på olika sätt beroende på vad jag ska skriva. Även detta skapa ytterligare svar på frågan.
Inom mig bubblar idéer och tankar som bara måste få komma ut. Karaktärer som kommer till mig och vill berätta en historia. Detta kan inte finnas kvar i mig och jag kommer ihåg den berättelse jag bar på i flera år, som blev min första roman. Den berättelsen fanns med mig, dag som natt, och när jag väl hade skrivit klart den kände jag en lättnad. Konstigt!

Det finns en anledning som bara jag kan veta
Skrivandet är för många en livsstil och allt fler drömmer om att ge ut en bok. Egentligen borde det vara avskräckande att vilja göra något som är svårt och kräver oändligt många timmar. Det är svårt att bli utgiven och det är svårt att sticka ut. Varför fortsätter man skriva?
Jag tror inte skrivandet bara handlar om att bli utgiven, i alla fall är det inte så för mig. Visst drömmer jag om att bli publicerad och tjäna pengar på mina texter, men det är inte därför jag skriver. För mig är det som ett kall att göra det jag gör. Skapa en egen värld där jag kan skapa vilket kaos jag vill. En värld där vad som helst kan hända.

På något vis är det spännande och kanske är det just svårigheten i det som gör att jag vill fortsätta. Det är ett sätt för mig att testa mig själv och jag vet att när jag är mitt i den skapande processen hamna jag som i trans och leendet sprider sig. Jag sitter där och planerar, skriver, planerar och skriver lite till. Sedan ändrar jag och skapar öden åt karaktärer som är som människor i mitt liv.
För mig är det en stund då jag inte kan tänka på någonting annat och det är svar nog på frågan om varför just jag skriver. Jag befinner mig i nuet när jag skriver och jag kan inte göra någonting annat. Nästan som att jag försvinner från allt annat och befinner mig i berättelsevärlden.

På frågan om varför jag skriver... finns det många svar.
Jag skriver för att jag älskar det, för att det får mig att må bra och det stimulerar min rastlösa själ som har en livlig fantasi. Jag skriver för att jag vill göra det och för att det är något jag behöver.
Det sägs att drömmar kommer till oss av en anledning. Den tanken vill jag tro på och därför finns det en större mening för mig att fortsätta skriva. Skriva för att finnas till och för att må bra.

Varför skriver du?

Kram Mina


Gillar

Kommentarer

Madde,

Jag har alltid skrivit dagbok, haft brevvänner osv. Älskar skrivandet. Tyvärr är jag nog inte så duktig så jag skulle kunna skriva en bok, men kanske ska göra det för min egen skull?

www.nouw.com/madelena
minasvarld
minasvarld,
Tror skrivandet handlar mycket om att skriva för att man vill för din egen skull <3
nouw.com/minasvarld
Ingajohansson
Ingajohansson,

Kanske för jag tycker om att läsa, och att det är trevligt

nouw.com/ingajohansson
minasvarld
minasvarld,
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Jag har alltid haft intresse för att skriva. Har skrivti dagbok, haft brevvänner, älskade svenskan i skolan, började skriva dikter när jag började må dåligt och nu bloggen. Skrivningen har alltid följt med i livet på ett eller annat sätt vilket är så roligt. Så roligt att få höra varför just du skriver! Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr
minasvarld
minasvarld,
Ja, skrivandet är verkligen olika för olika personer. För mig är det den bästa terapiformen som finns <3 Kram
nouw.com/minasvarld
Mirre,

Så är det samma för mig fastän med foto istället, jag älskar att fotografera och jag gör det för jag mår bra av det och känner att jag utvecklas hela tiden.

sweetwordsbymirre.com
minasvarld
minasvarld,
Jag blir en kombination av båda 😉
nouw.com/minasvarld
Elina,

Jag måste få skriva på ett eller annat sätt för att må bra, och precis som för dig så poppar historier och karaktärer upp och önskar att bli skrivna.

Visst är det svårt att bli utgiven men det vore en dröm! ❤️

detkaosvikallarvardag.com
minasvarld
minasvarld,
Tycker vi fortsätter drömma och aldrig ger upp den drömmer. En dag kanske vi står där med våra romaner i handen och känner att allt slit var värt det <3
nouw.com/minasvarld
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,

Jag vet inte vilket sätt jag skriver men jag skriver för att jag gillar att skriva och för att barnen ska få läsa en dag dom vill ja typ som ett minne =) vilken härlig dröm du har =)

nouw.com/2barnsmammaochfru
minasvarld
minasvarld,
Att skriva för att bevara minnen är ett roligt skrivande <3
nouw.com/minasvarld
Popprinsessan
Popprinsessan,

Jag gillar att skriva eftersom jag tycker att jag uttrycker mig bättre i skrift än i tal. Tror att det har att göra med att jag hinner läsa igenom vad jag skrivit och kan förändra meningarna innan jag "publicerar" eller skickar eller vad jag nu gör med texten. Gissar att det hänger ihop med att jag också älskar att läsa!

nouw.com/popprinsessan
minasvarld
minasvarld,
Läsningen är väl förknippat med skrivandet och så är det för mig också <3
nouw.com/minasvarld