Varför skriver du?

Skrivlusten har aldrig varit större och den stora frågan är vad det beror på. På ett eller annat sätt skriver vi alla, men vad är det som driver oss till att skriva egentligen?

På senaste Bokmässan i Göteborg som jag besökte för några år sedan köpte jag en bok som jag tyckte verkade väldigt intressant. Bokköpet innebar ett möte med författaren och det skapade ett intresse hos mig. När jag sedan kom hem hamnade boken bland alla andra fynd från mässan och det är först nu som jag dammat av den och funderar på bokens titel.

Varför skriver du?
På ett eller annat sätt finns skrivandet i allas våra liv. Drömmar om att skriva för att ge ut en bok, blogginlägg, skrivande i jobbet, presentationer och studier. Detta bara för att nämna något. Skrivandet finns i allt och det kan även vara en terapiform för att skriva av sig.
När jag själv reflekterar över frågan vill jag snabbt ge ett svar. Svaret är kort och jag skriver för att jag älskar det. Det är däremot inte det enda svaret på frågan och det kan fördjupas.

Efter att ha läst författarens tanker i boken spinner jag vidare på skrivandet och varför just jag skriver. Listan kan då i stället föras lång och Ulrika nämner många intressanta punkter som gör att skrivandet blir en del av livet. Jag skriver för att jag mår bra av det, men jag skriver på olika sätt beroende på vad jag ska skriva. Även detta skapa ytterligare svar på frågan.
Inom mig bubblar idéer och tankar som bara måste få komma ut. Karaktärer som kommer till mig och vill berätta en historia. Detta kan inte finnas kvar i mig och jag kommer ihåg den berättelse jag bar på i flera år, som blev min första roman. Den berättelsen fanns med mig, dag som natt, och när jag väl hade skrivit klart den kände jag en lättnad. Konstigt!

Det finns en anledning som bara jag kan veta
Skrivandet är för många en livsstil och allt fler drömmer om att ge ut en bok. Egentligen borde det vara avskräckande att vilja göra något som är svårt och kräver oändligt många timmar. Det är svårt att bli utgiven och det är svårt att sticka ut. Varför fortsätter man skriva?
Jag tror inte skrivandet bara handlar om att bli utgiven, i alla fall är det inte så för mig. Visst drömmer jag om att bli publicerad och tjäna pengar på mina texter, men det är inte därför jag skriver. För mig är det som ett kall att göra det jag gör. Skapa en egen värld där jag kan skapa vilket kaos jag vill. En värld där vad som helst kan hända.

På något vis är det spännande och kanske är det just svårigheten i det som gör att jag vill fortsätta. Det är ett sätt för mig att testa mig själv och jag vet att när jag är mitt i den skapande processen hamna jag som i trans och leendet sprider sig. Jag sitter där och planerar, skriver, planerar och skriver lite till. Sedan ändrar jag och skapar öden åt karaktärer som är som människor i mitt liv.
För mig är det en stund då jag inte kan tänka på någonting annat och det är svar nog på frågan om varför just jag skriver. Jag befinner mig i nuet när jag skriver och jag kan inte göra någonting annat. Nästan som att jag försvinner från allt annat och befinner mig i berättelsevärlden.

På frågan om varför jag skriver... finns det många svar.
Jag skriver för att jag älskar det, för att det får mig att må bra och det stimulerar min rastlösa själ som har en livlig fantasi. Jag skriver för att jag vill göra det och för att det är något jag behöver.
Det sägs att drömmar kommer till oss av en anledning. Den tanken vill jag tro på och därför finns det en större mening för mig att fortsätta skriva. Skriva för att finnas till och för att må bra.

Varför skriver du?

Gillar

Kommentarer